FRANCE PRESSE

Francuskoj zeleno svjetlo za spas novinske agencije

27.03.2014 u 19:31

Bionic
Reading

Europska komisija je odobrila četvrtak državno financiranje francuske francuske novinske agencije France-Presse (AFP), priznajući joj da obavlja posao od općeg interesa, što je zapisano i u statutu agencije te zatražila jamstva da pretplata države na usluge agencije ne bude neka vrsta prikrivenih subvencija

Komisija je u četvrtak poslala pismo francuskim vlastima u kojima ih poziva da osiguraju da pretplata koju država kao klijent plaća agenciji ne predstavlja prikrivene subvencije, na način da se cijene odrede prema komercijalnim kriterijima, rekao je Antoine Colombani, glasnogovornik povjerenika za tržišno natjecanje Joaquina Almunije.

Prije četiri godine, 2010. njemačka novinska agencija DAPD, koja je u međuvremenu propala, podnijela je prijavu protiv AFP-a Europskoj komisiji zbog nelegalnih potpora francuske države.

Francuski parlament je u ožujku 2012. izglasao promjene statuta AFP-a, kojima je i zakonski agenciji priznato da obavlja posao od općeg interesa. Odluku Komisije pozdravljena je u AFP-u.

'Odluka predstavlja ključni trenutak za AFP. Njome se okončava četiri godine neizvjesnosti i osigurava javno financiranje agencije, što je važno za izvršavanje naše misije. Važno je da su sve naše aktivnosti pokrivene odredbom o misiji od općeg interesa, bez obzira na kojoj su platformi, na kojem jeziku ili koje je podrijetlo i destinacija vijesti. Odluka potvrđuje jedinstvenu prirodu naših aktivnosti', rekao je u priopćenju predsjednik uprave AFP-a Emmanuel Hoog.

Pismo koje je poslala Komisija ne znači još kraj postupka. Francuska sada ima mjesec dana da odgovori prihvaća li odluka i godinu dana da je provede. Ako francuske vlasti ne ispoštuju zahtjeve Komisije, ona može otvoriti formalnu istragu.