STRASTVENI HOLLANDE

Francuski predsjednik najveći ljubavnik Europe

18.01.2014 u 09:27

Bionic
Reading

U novim okolnostima, petak u Francuskoj više ne znači samo posljednji dan radnog tjedna, već i dan kad na kioscima izlazi novi broj tabloida Closer. Nakon što je prošlog tjedna premijerno objavio 'ekskluzivu' o predsjedničkoj aferi, svježi broj Closera nije razočarao. Donosi tako detaljnu kronologiju navodno dvogodišnje veze Françoisa Hollandea i glumice Julie Gayet

U 'specijalnoj istrazi' Closer tako objašnjava svekolikoj javnosti da je Hollandeu glumicu Julie Gayet predstavila upravo bivša predsjednikova partnerica Ségolène Royal. Privlačnost je, navodno, bila obostrana, no to je tek početak drama koje su obilježile tajnu aferu, suvereno tvrdi tabloid.

Idila je navodno započela u 2012., tajnim sastancima u ulici Fauborg Saint-Honoré. No tamošnji kućepazitelj nije bio nimalo diskretan te sastanke počinju održavati u glumičinu stanu. Glasine se počinju širiti u 2013. zbog čega je i prva dama Valérie Trierweiler otvorila vlastiti ured u Elizejskoj palači. No afera se u međuvremenu samo intenzivira, a slijede tajni sastanci u novom stanu u ulici de Cirque, kao i u gradu Tulle u kojem je Hollande bio gradonačelnik do 2008. Trierweiler je provela ljetne praznike u 2013. sama, a Hollande je upoznao i obitelj Julie Gayet.

Među ostalim vijestima valja istaknuti da je Julie Gayet demantirala glasine o trudnoći, a podignula je i tužbu protiv tabloida zbog povrede privatnosti te traži 50.000 eura odštete. Što se tiče boravka Valérie Trierweiler u bolnici, RTL tvrdi da su upravo liječnici savjetovali Hollandeu da je ne posjećuje te da joj treba mira.

Prema istraživanju s početka tjedna, Hollandeova popularnost nije nešto pala. Doduše, ona je već rekordno niska, ali zbog sasvim drugih razloga. Kako objašnjava sociolog Eric Fassin za Le Nouvel Observateur, dojam o Hollandeu se bitno promijenio ovog tjedna. Od razumnog i mirnog čovjeka postao je 'strastveni muškarac', odlučniji, virilniji. Jedan od novinskih naslova s početka tjedna glasio je 'Oslobođeni Hollande'. Kao da je, na izvjesni način, Hollande nastavio monarhijsku tradiciju 'udvornih ljubavi' koju su njegovali i njegovi prethodnici Jacques Chirac i Giscard d'Estaing. Oštra promjena dojma koincidira i s promjenom politike, budući da je Hollande na ovotjednoj tiskovnoj konferenciji najavio novu suradnju s poduzetnicima kojima je za otvaranje novih radnih mjesta obećao smanjenje troškova.