MILIJARDE DOLARA UŠTEDE

Francuska sprema rezove bez presedana!

02.05.2014 u 11:15

Bionic
Reading

Proračunski rezovi bez presedana, u visini gotovo 70 milijardi dolara, uskoro će se osjetiti u Francuskoj ako premijer te zemlje Manuel Valls bude 'istjerao svoje' u Parlamentu, prenosi Al Jazeera Balkans

Vlada Francuske planira iduće godine smanjiti svoj proračunski deficit na tri posto, prema uputama iz Bruxellesa, i to je optimistično ako se zna da trenutačno iznosi 4,3 posto, prenosi AJB

Premijer Valls, koji vodi Vladu te zemlje manje od mjesec dana, dao je detaljan opis planova.

'Više od 40 godina Francuska je trošila više nego što je zarađivala. Svi znamo da, kada živimo izvan svojih mogućnosti, ne možemo na budućnost gledati smireno. To svi znaju. I Francuzima je to jasno već neko vrijeme. Izgubili smo vjeru u svoju zemlju', smatra Valls.

Prema njegovom prijedlogu, državni proračun bit će manji za 25 milijardi dolara - lokalne uprave ostat će bez 15 milijardi, socijalne službe bez istog iznosa, a zdravstveni sustav za milijardu manje.

Sindikati su čvrsto protiv promjena, za koje strahuju da će urušiti francuski sustav socijalnih davanja, poput planova za zamrzavanje nekih mirovina i beneficija.

Premijer zato ulaže velike napore da ne koristi riječ 'štednja'.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE