ozbiljne prijetnje

Francuska savjetovala svojim državljanima da napuste Pakistan

15.04.2021 u 16:50

Bionic
Reading

Francuska je savjetovala svojim državljanima da privremeno napuste Pakistan, upozorivši na ozbiljne prijetnje francuskim interesima u toj državi, rekla su u četvrtak dva diplomatska izvora nakon ovotjednog nasilja

Tisuće pakistanskih islamista se ranije ovaj tjedan sukobilo s policijom, prosvjedujući protiv uhićenja njihovog čelnika uoči skupa protiv francuskih karikatura proroka Muhameda.

Za muslimane prikazivanje Muhameda predstavlja blasfemiju.

Diplomatski izvori su rekli agenciji Reuters kako je preko noći francuskim državljanima i tvrtkama poslano upozorenje, nakon poruka islamističke skupine Tehrik-i-Labaik (TLP) da će napadati francuske interese.

Izvori otkrivaju da je veleposlanstvo poslalo poruku Francuzima u Pakistanu u kojoj im se savjetuje da napuste državu, a francuskim tvrtkama da privremeno zaustave aktivnosti „zbog ozbiljnih prijetnji francuskim interesima u Pakistanu“.

Odnosi između Pariza i Islamabada pogoršali su se krajem prošle godine nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron odao počast profesoru povijesti kojeg je obezglavljivanjem usmrtio 18-godišnji muškarac čečenskog podrijetla zbog pokazivanja Muhamedovih karikatura na predavanju o slobodi govora.

To je potaknulo bijes i prosvjede u islamskom svijetu, posebno u Pakistanu. Pakistanska ministrica morala je povući svoju izjavu u kojoj je tvrdila da Macron prijeti muslimanima kao nacisti židovima u Drugom svjetskom ratu.

TLP je prošle godine okončao sličan prosvjed protiv Francuske tek kad je vlada, među ostalim zahtjevima, potpisala dogovor o podršci bojkotu francuskih proizvoda. Sada ponovno imaju slične zahtjeve.

Pakistan je pak rekao da će zabraniti TLP, a uhićenje njegovog čelnika ovaj je tjedan potaknulo nove prosvjede protiv europske zemlje.

„To je ozbiljna situacija, a znamo da u Pakistanu stvari mogu brzo eskalirati“, rekao je jedan od diplomatskih izvora.