stigli iz slovačke

[FOTO/VIDEO] Zagrebački ZOO predstavio dva nova medvjeđa stanovnika

15.11.2022 u 13:58

Bionic
Reading

Zoološki vrt Grada Zagreba (Zoo) u utorak je predstavio dva nova stanovnika - medvjede, za koje kažu da u novoizgrađenoj nastambi sada imaju puno bolje životne uvjete.

U novoj nastambi za medvjede stanovat će dva smeđa medvjeda koja su došla iz oporavilištu za divlje životinje zoološkog vrta u Bojnicama u Slovačkoj.

Riječ je o bratu i sestri, Albertu i Kvetini, koji imaju četiri i pol godine te ih je majka napustila dok su bili mali zbog čega su othranjeni "na ljudsku ruku" kao i prošla zagrebačka medvjedica Eta koja je nedavno uginula.

"Medvjedići koji ostanu siročad u prvim mjesecima života, ne bi preživjeli bez pomoći ljudi, to jest dohranjivanja, no zbog njihova navikavanja na ljude nije ih moguće vratiti u prirodu", objasnio je ravnatelj Zooa Damir Skok.

U Slovačkoj nisu imali dovoljno prostora za medvjede niti su uvjeti za život u nastambi bili najbolji, ustvrdio je Skok.

"Vole interakciju i igru te uživaju u novoj nastambi koja im pruža puno više od njihove stare nastambe u utočištu", rekao je Skok.

Medvjedima su se u nastambu postavile i razne "igračke" koje pomažu u obogaćivanju njihovog svakodnevnog života tako da ih se njima potiče na ponašanje kao u prirodi.

"Naši medvjedi pokazuju pravu medvjeđu ćud - stalno istražuju, gledaju i njuškaju", objasnio je voditelj sektora Zvijeri, Alan Kušić.

Medvjedi Albert i Eta novi su stanovnici ZOO vrta Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Timaritelji su u stalnom neizravnom kontaktu s medvjedima kako bi se moglo promatrati, ali i naučiti da ulaze u vanjsku i unutarnju nastambu na poziv timaritelja, dodao je Kušić.

"Najčešće indijskim oraščićima zamole medvjede da se lakše presele iz jedne nastambe iz druge", objasnila je kuratorica za sisavce Dijana Beneta.

Razlikuju se po boji, veličini i karakteru- Kvetina je manja, tamnija i aktivnija u nastambi.

  • +22
Medvjedi Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Trenutna nastamba, koja je dio Interpretacijskog centra zaštićene faune Hrvatske, je sedam puta veća od stare te se u njoj nalazi sve što medvjedi mogu pronaći i u prirodi - voda, drveće, trava, dodala je Beneta.

Također, medvjedi sada imaju i dvije vanjske nastambe (jedna koja nije dostupna posjetiteljima), te jednu unutarnju koja se koristi i u medicinske svrhe.

Ravnatelj poziva sve građane da posjete Zoo u vrijeme Adventa jer će ovogodišnje događanje biti u temi Šume Striborove i Priče iz davnine, a vizualno će sve biti okrenuto prema medvjedima.