povratak čuvenog aviona

[FOTO/VIDEO] Pogledajte kako nakon 28 godina izgleda legendarni MiG-21 Rudolfa Perešina

07.05.2019 u 13:25

Bionic
Reading

Borbeni avion MiG-21 oznake 26 112, kojim je junak Domovinskog rata, hrvatski pilot Rudolf Perešin 25. listopada 1991. godine s vojnog aerodroma tadašnje JNA u Bihaću doletio u Klagenfurt, u utorak je iz Austrije vraćen u Hrvatsku, što je prigodnom svečanošću obilježeno u vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu

Avion se proteklih godina nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu, a transportom u vojarnu 'Pukovnik Marko Živković' završena je prva faza procesa povratka Perešinova aviona.

Vraćanje aviona nakon 28 godina u Hrvatsku rezultat je izvrsnih odnosa Hrvatske i Austrije, odnosno hrvatske i austrijske vlade, istaknuo je na svečanosti zamjenik načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH, general-pukovnik Drago Matanović, koji je vodio proces povratka aviona.

Riječ je o povijesnom događaju za Oružane snage i državu jer je u Hrvatsku vraćen simbol pobjede u Domovinskom ratu, rekao je.

'Svi smo ponosni što se ovaj avion kao simbol junaštva u Domovinskom ratu nakon toliko vremena vratio u Hrvatsku, a herojski čin hrvatskog vojnog pilota Rudolfa Perešina u povijesnim trenucima važnima za Hrvatsku, prelet iz Bihaća u Austriju, pokazao je svijetu kakve ljude imaju hrvatska vojska i država', dodao je.

Perešinov čin zabilježili su brojni svjetski mediji, kao i njegove tadašnje riječi: 'Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!'

  • +22
MiG-21 pilota Rudolfa Perešina stigao u Hrvatsku Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic

Druga faza povratka aviona bit će njegovo izlaganje ispred Ministarstva obrane, od nedjelje 12. svibnja, a u povodu obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. Susreta za Rudija u Gornjoj Stubici.

Perešin je poginuo 2. svibnja 1995. godine, drugog dana vojno-redarstvene operacije Bljesak, u kojoj je izvršavao borbene zadatke.

General Matanović pozvao je građane da dođu u nedjelju pred MORH na svečano obilježavanje povratka aviona, 'simbola pobjede i junaštva Domovinskog rata', a koji će ispred Ministarstva biti izložen do kraja svibnja.

Nakon toga avion heroja Domovinskog rata bit će smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni 'Pukovnik Marko Živković' na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

U aktivnostima transportiranja aviona u Hrvatsku sudjelovalo je osam zrakoplovnih tehničara, šest vozača te tri časnika, a zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadir Michael Križanec naveo je da je sama operacija, od rastavljanja aviona i prevoženja kamionima u Hrvatsku, trajala pet dana.

'Znamo tko je Rudi i što on znači HRZ-u, OS-u i građanima Hrvatske. (...) Njegov čin motivirao nas je sve da krenemo 1991. godine i evo nas, tu smo', rekao je.

Jedan od tehničara koji je sudjelovao u cijelom postupku bio je i desetnik Željko Janječić - i osobno je poznavao Perešina te je istaknuo njegovo herojstvo samim činom bijega avionom s aerodroma u Bihaću. 'Bio je veliki čovjek', naglasio je.

Tehničar koji je sudjelovao u pripremi transporta aviona bio je i skupnik Tomislav Kozjak te je istaknuo kako mu je bila čast da sudjeluje u operaciji vraćanja aviona u Hrvatsku.