u perzijskom zaljevu

[FOTO/VIDEO] Incident na doku: Pogledajte novu blamažu iranske ratne mornarice koja je u posljednje tri godine već izgubila tri ratna broda

12.12.2021 u 11:28

Bionic
Reading

Nakon što je prije točno šest mjeseci u Omanskom zaljevu potonuo najveći brod iranske ratne mornarice Kharg ovih dana je s doka u luci Bandar Abbas u Perzijskom zaljevu skliznula korveta Talayieh, novi špijunski brod koji je početkom godine trebao ući u sastav ratne mornarice Irana. Službeni Teheran prešutio je incident koji su otkrili stručnjaci HawkEyea 360, geoprostorne analitičke tvrtke koja prva u svijetu prodaje podatke o lokaciji radiofrekvencijskih signala što ih prikuplja satelit, a tportal donosi detalje najnovije blamaže iranske vojske

Zadnji u nizu incidenta iranskih snaga razotkrio je prošlog vikenda Chris Biggers, direktor startup tvrtke HawkEye 360, na društvenim mrežama objavivši fotografiju niske rezolucije koja prikazuje korvetu Talayieh kako leži na boku na jednom od dokova Bandar Abbasa, glavne operativne baze iranske ratne mornarice.

Analitičari ističu da je prema objavljenim fotografijama položaja Talayieha teško reći više o opsegu štete na brodu, osobito stoga što se službeni Teheran još uvijek nije oglasio o događaju koji se, prema dostupnim podacima, dogodio 4. prosinca i u kojem je, prema neslužbenim informacijama, poginula jedna osoba.

Stručnjaci dodaju da bi šteta za iransku ratnu mornaricu mogla biti enormna jer dugotrajno ležanje broda u vodi plovnog doka baze može ga znatno oštetiti. Kako je riječ o plovnom doku, stručnjaci ukazuju na to da popravak broda u takvom okruženju iziskuje popriličnu energiju i vrijeme, osobito ako je voda prodrla u unutrašnjost plovila.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Reuters

Riječ je o brodu za koji se iranska ratna mornarica nadala da će ga staviti u službu iduće godine. Inače, podaci o Talayiehu su poprilično oskudni, a zasad se zna da bi taj brod mogao poboljšati iranske sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka i poslužiti kao plovno središte elektroničkog ratovanja. Prema obliku trupa, Talayieh je najsličniji korveti klase Moudge, odnosno malom, pokretljivom i lako naoružanom ratnom brodu koji se najčešće koristi za neposrednu obranu obale, a po veličini i naoružanju klasificira se između fregate i patrolnog broda.

Iako je oblik Talayieha sličan brodovima klase Moudge, njegov trup nešto je veći od klasičnih korveti pa su njegove značajne promjene u dizajnu dovele do sugestija da bi on mogao biti namijenjen za špijunažu, a ne samo kao poboljšana podvarijanta klase Moudge.

Brodovi klase Moudge inače su najvažniji i najmoćniji brodovi površinske flote iranske ratne mornarice, a zapravo su proširena izvedenica britanskih korveta klase Alvand, čiji je izvorni dizajn London ustupio Teheranu još za vrijeme vlasti Reze Pahlavija, šaha koji je 1979. godine pobjegao u egzil nakon što je vlast u zemlji preuzeo ajatolah Ruholah Homeini.

Riječ je o plovilima deplasmana od 1400 tona, doplovom od 5000 nautičkih milja i s posadom do 140 članova. Iako se ne zna kakvim borbenim sustavom raspolažu brodovi klase Moudge, pretpostavlja se da su naoružani protubrodskim vođenim projektilima C-802 dometa 120 kilometara te topovima Mark 8 kalibra 114 milimetara. Tu su i protuzračni jednocijevni topovi kalibra 20 milimetara i dvocijevni top kalibra 35 milimetara dok protupodmornička zaštita uključuje dva torpedna lansera kalibra 324 milimetra i protupodmornički raketni bacač Limbo.

Valja podsjetiti da je 2018. godine Damavand, korveta iz klase Moudge, potonula u Kaspijskom moru nakon što se nasukala tijekom oluje. Iranska ratna mornarica je godinu kasnije ustvrdila da je Damavand ponovno u službi, no još uvijek nije jasno je li korveta odsukana i popravljena ili se radi o potpuno novom brodu istog imena.

U svibnju 2020. u požaru tijekom vježbe, u kojem je poginulo najmanje 19 mornara, uništen je brod za podršku Konarak dok je nekoliko mjeseci kasnije potonula teglenica bez pogona, a izgledala je kao nosač zrakoplova. Prije točno pola godine, zbog požara na palubi, potonuo je i brod za podršku Kharg, smatran najvećim plovilom u sastavu iranske ratne mornarice.

Vojni analitičari zaključuju da bi svako značajno kašnjenje ulaska Talayieha u službu zbog oštećenja mogao biti velik poraz za iransku mornaricu, osobito zato što su u posljednje vrijeme intenzivirane aktivnosti koje u Perzijskom zaljevu provode Sjedinjene Američke Države i Izrael kao glavni neprijatelji Irana.