STIGLI I MINISTRI

[FOTO] U Virovitici održana komemoracija za generala Đuru Dečaka

03.04.2022 u 17:29

Bionic
Reading

Na komemoraciji za umirovljenog general-pukovnika i bivšeg saborskog zastupnika Đuru Dečaka u nedjelju je u Virovitici potpredsjednik Vlade Tomo Medved istaknuo da je riječ o čovjeku svoje mjesto u nacionalnoj povijesti osigurao na samom početku stvaranja hrvatske države.

U nazočnosti obitelji, prijatelja, suboraca i građana o Dečaku su govorili izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Sabora saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te predstavnici udruga iz Domovinskog rata i Hrvatskog lovačkog saveza

Ministar Medved istaknuo je da je Dečak svoje mjesto u nacionalnoj povijesti osigurao na samom početku stvaranja hrvatske države te da je Virovitica izgubila svog velikana, a Hrvatska velikog domoljuba.

Ponosan, odvažan, beskompromisan čovjek

Podsjetivši da je Dečaka na samom početku stvaranja hrvatske države zloglasni KOS tzv. JNA uhitio zbog „pokušaja organiziranja oružane pobune“ protiv tadašnje Jugoslavije, rekao je kako je to bio nagovještaj zla koje je nedugo potom uslijedilo.

Četiri mjeseca proveo je samici vojnog zatvora u Zagrebu, a nakon oslobađanja postaje pripadnik HV-a, čijem je ustroju i razvoju na više razina zapovijedanja dao svoj nemjerljiv doprinos, istaknuo je Medved.

Dečak je organizirao i pripremao dragovoljce za obranu domovine, bio je zapovjednik pakračkog sektora i 127. virovitičke brigade, a potom i načelnik pješaštva HV-a te zapovjednik II. zbornog područja Đakovo. U tim najtežim danima velikosrpske agresije na Hrvatsku zapovijedao je hrvatskim snagama u zapadnoj Slavoniji i sudjelovao u prvim osloboditeljskim operacijama, dajući svoj ogroman doprinos tijekom cijelog Domovinskog rata, istaknuo je Medved podsjetivši kako je Dečak nakon bogate vojne nastavio i uspješnu političku karijeru te da su mu fokusu djelovanja i dalje bili branitelji i Domovinski rat - pravedan, obrambeni i osloboditeljski.

Bio je jedan od osnivača HDZ-a, kroz koju je dao poseban doprinos u stvaranju hrvatske države, a kao saborski zastupnik i virovitičko-podravski župan nastavio se boriti za Hrvatsku, jednako srčano i odvažno kao i što je branio i oslobađao domovinu, rekao je, uz ostalo, Medved te istaknuo da Dečaka pamtiti kao ponosnog, odvažnog i beskomprominsnog čovjeka.

Saborski zastupnik Josip Đakić istaknuo je da ratni i politički put Đure Dečaka svim saborskim zastupnicima, ministrima i dužnosnicima bilo kojeg ranga mora biti primjer cjeloživotne borbe za interese hrvatskog naroda.

„Njegova hrabrost i odvažnost bile su glavne vodilje u odluci da bude među prvima u pokretu koji je imao viziju slobode, suverenosti i europskog puta hrvatske države“, rekao je Đakić.

  • +13
Komemoracija za Đuru Dečaka Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Prepoznao povijesnu šansu hrvatskog naroda

Gradonačelnik Ivica Kirin podsjetio je na Dečakove aktivnosti oko osnivanja ogranaka HDZ-a i kasnije dragovoljačkih jedinica u vremenu kada je Virovitica bila meta stremljenja velikosrpske agresije u cilju ostvarivanja granice Virovitica-Karlovac-Karlobag. 

„Mi u Virovitici smo ponosni smo što smo imali priliku poznavati i raditi s jednim od najvećih sinova hrvatske države koji je tu ponikao. Među prvima se u opasnim vremenima stavio na raspolaganje u pripremi i obrani našeg grada i domovine zbog čega je bio uhićen i osuđen na Vojnom sudu u Zagrebu zbog organiziranja oružane pobune", rekao je Kirin.

Istaknuo je da je Dečak bio "istinski vođa koji je dao svoje znanje, odlučnost, mudrost i hrabrost što je danas dovelo do činjenice da je rat za Hrvatsku počeo u Virovitici“.

Župan Igor Andrović naglasio je kako je Dečak početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, kada su počeli demokratski procesi, prepoznao povijesnu šansu hrvatskog naroda.

„Naš Đuka je potekao iz naroda, a odlikovala ga je i briga za malog čovjeka i njegovih problema. Svi koji su mu se obraćali mogli su očekivati njegovu nesebičnu pomoć i potporu“, rekao je Andrović.

Na komemoraciji je bio i ministar obrane Mario Banožić koji se od generala Dečaka oprostio upisom u Knjigu žalosti. „U kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda zauvijek žive veliki ljudi, jedan od njih je i general Đuro Dečak. Pamtit ćemo ga kao jednog od simbola i borbe i pobjede“, napisao je, među ostalim, Banožić.

Umirovljeni general-pukovnik, bivši saborski zastupnik i župan Đuro Dečak umro je u petak u 71. godini.