zatrpane i kuće

[FOTO/VIDEO] Tisuće bez struje, mrtvi pronađeni u automobilima uz cestu: 'Mećava stoljeća' u SAD-u zaledila sve pred sobom, a stiže upozorenje da još nije kraj

27.12.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Ekipe hitne pomoći u New Yorku bore se kako bi spasile napuštene stanovnike od onoga što su vlasti nazvale 'mećavom stoljeća', nemilosrdnom olujom koja je, prema podacima NBC Newsa, ostavila 27 mrtvih u saveznoj državi New York i odnijela najmanje 60 života diljem SAD-a

Vlasti u saveznoj državi New York opisale su strahote koje su ih pogodile, posebno u Buffalu, - gdje je snijeg koji je padao satima sve prekrio, u vozilima i ispod snježnih nasipa otkrivena su tijela, a osoblje hitne pomoći išlo je od automobila do automobila tražeći još vozača, žive ili mrtve, piše Guardian.

U ponedjeljak navečer, američki predsjednik Joe Biden proglasio je s federalne razine izvanredno stanje za državu New York, i time odobrio vladinu pomoć kako bi se pojačali napori lokalnih vlasti u spašavanju i saniranju šteta. 'Moje srce je s onima koji su izgubili voljene ovog blagdanskog vikenda. Vi ste u mojim i Jillinim molitvama', objavio je Biden na Twitteru ranije tog dana.

Guvernerka države New York, Kathy Hochul, naglasila je da je važno da ljudi ostanu kod kuće i klone se cesta. 'Svatko tko proglasi pobjedu i kaže da je oluja gotova, prerano je to za reći', rekla je Hochul i dodala: 'Oluja se vraća, očekujemo još 15 do 30 centimetara snijega.'

Hochul je kazala da su neki gradovi u zapadnom dijelu države New York bili zatrpani i s do metar snijega preko noći.

'Svakako je to mećava stoljeća', rekla je Hochul novinarima, dodajući da je 'prerano reći da je ovo pri kraju'.

  • +24
Snježna oluja u Buffalu Izvor: Profimedia / Autor: John Normile / Getty images / Profimedia

Hochul, rodom iz Buffala, rekla je da je bila zapanjena onim što je vidjela tijekom obilaska grada.

'To je kao odlazak u ratnu zonu, a scene vozila uz rubove cesta su šokantna', kazala je Hochul, opisujući snježne nanose od gotovo 2,5 metra uz kuće, kao i ralice za snijeg i spasilačka vozila 'zakopana' u snijegu. 'Ovo je rat s majkom prirodom', rekla je.

'Savršena oluja' s jakim snježnim naletima, snažnim vjetrom i temperaturama ispod nule prisilila je na otkazivanje više od 15.000 letova unutar SAD-a posljednjih dana, uključujući najmanje 2.600 u ponedjeljak, prema stranici za praćenje Flightaware.com.

Nacionalna meteorološka služba prognozirala je još do 35 centimetara u ponedjeljak, uz nekoliko metara koji su već ostavili Buffalo zatrpan snijegom, dok se dužnosnici bore da ponovno pokrenu hitne službe.

Izvršni direktor okruga Erie Mark Poloncarz rekao je na brifingu za novinare da će broj smrtnih slučajeva u okrugu vjerojatno premašiti onaj u mećavi u Buffalu 1977., kada je umrlo gotovo 30 ljudi. 'Očekujemo da će biti više smrtnih slučajeva zbog aktualne oluje', rekao je.

Ekstremni vremenski uvjeti spustili su temperature ispod nule u svih 48 susjednih američkih država tijekom vikenda, uključujući u mjesta u Teksasu duž meksičke granice gdje su novopridošli migranti imali problema s nalaženjem skloništa.

Smrti povezane s olujom prijavljene su diljem zemlje: 10 mrtvih u Ohiju, uključujući radnika komunalne službe koji je stradao od strujnog udara i one koji su poginuli u višestrukim prometnim nesrećama; 6 vozača poginulo u nesrećama u Missouriju, Kansasu i Kentuckyju; žena iz Vermonta koja je poginula nakon što je na nju pala grana s drveta; beskućnik koji je pronađen smrznut na temperaturama ispod nule u Coloradu; i žena koja je propala kroz led rijeke Wisconsin.

U Jacksonu, u državi Mississippi, gradske su vlasti na Božić objavile da stanovnici moraju prokuhavati vodu za piće zbog smrzavanja u cijevima i pucanja vodovoda.

  • +3
Led je okovao kuću u državi New York Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U jednom trenutku u subotu gotovo 1,7 milijuna potrošača diljem SAD-a bilo je bez struje zbog velike hladnoće, prema tracker poweroutage.us. Taj se broj značajno smanjio, iako je u ponedjeljak u podne još uvijek bilo 50.000 bez struje na istočnoj obali SAD-a.

Zbog poledice i neprekidnih bijelih padalina privremeno su zatvorene neke od najprometnijih prometnica u zemlji, uključujući dio autoceste Interstate 70 koja prolazi s jedne na drugu obalu.

Vozači su upozoreni da ne izlaze na ceste, i to u razdoblju u godini koje je obično najprometnije za putovanja.