prijete poplave

[FOTO/VIDEO] Sava u Zagrebu izlila se iz korita, u požeškom kraju bujice, Karlovac oko ponoći očekuje vrhunac vodenog vala

10.12.2022 u 18:10

Bionic
Reading

U gotovo cijeloj zemlji pada kiša, a u poslijepodnevnim satima, ponajprije u gorskim i sjevernim krajevima moguća je susnježica i snijeg. Vodostaji rijeka rastu, a situacija bi se trebala normalizirati do kraja vikenda. U Karlovcu vrh vodnog vala rijeke Kupe očekuje se od ponoći pa do jutra dok je vrhunac vala rijeke Save već prošao kroz grad Zagreb.

Vodostaj Kupe noćas naglo porastao

Zbog jake kiše i otapanja snijega noćas je naglo porastao vodostaj rijeke Kupe u Gorskom kotaru. Tijekom noći u selu Kupa proglašeno je izvanredno stanje, a na nekim područjima Kupa se izlila iz korita. Ceste od Broda na Kupi prema Hrvatskom i Brod Moravicama bile su poplavljene, ali voda se tijekom jutra povukla. Lokalna cesta Blaževci-Zapeć i dalje je zatvorena za promet.

'Najgora kombinacija koja može biti - jaka kiša plus snijeg koji se otapa na području NP-a Risnjak - noćas je prouzročila izlijevanje Kupe na nekoliko mjesta, no sad se to pomalo povlači, Kupa se vraća u korito. I dalje je vrlo visoka, međutim, najveća su opasnost podzemne vode', rekao je za HRT predsjednik MO-a Brod na Kupi Davorin Klobučar.

Ravnateljstvo civilne zaštite jutros je priopćilo kako su Hrvatske vode donijele Rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, dionica Tisovac, kao i na dionicama Kosinjski Bakovac, Jadova, Bogdanica i Novčica.

  • +9
Sava se izlila iz korita Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Vrhunac vala rijeke Save prošao je kroz grad Zagreb

'Proteklih 24 sata velike količine kiše pale su na slivu rijeke Save od Slovenije i uzrokovale su formiranje velikog vodnog vala rijeke Save. U ovom trenutku, znači u 13 sati, vrh vodnog vala rijeke Save prolazi kroz grad Zagreb na razini nešto nižoj od plus 300 centimetara. Ova razina odgovara protoci od 1600 - 1700 metara kubnih u sekundi i ne bi trebala izazavati nikave problem niti na zagrebačkom, a niti na području nizvodno od grada Zagreba', ustvrdio je Tomislav Novosel, Glavni centar za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Iako nije bilo problema u Zagrebu, Sava se ipak zbog količine kiše izlila iz korita.

Sava se izlila iz korita uslijed velike količine kiše Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Poplave u požeškom kraju: “Bujica je visoko, svi su na terenu!”

Uslijed jake kiše i vremenskih neprilika, na području Vidovaca kraj Požege ponovno su poplavile ceste i dvorišta, javlja N1.

Inače u Vidovci i drugim selima požeškog kraja i ranijih godina stvarale su se jake bujične poplave i blatne bujice. U lipnju prošle godine u Vidovci je u 40 minuta palo 40 litara kiše po m2, a s okolnih brda slijevale su se blatne bujice noseći granje i smeće. Županica Antonija Jozić te predstavnici Hrvatskih voda lani su obećali izgradnju osam retencija na području Požege koje bi riješile probleme s poplavom i bujicom.

'Šumari su posjekli stabla ma sjevernoj strani Požeška gore, voda se slijeva, usto je to zasićeno, sve što padne ulazi u korito. Bujica je visoko! Svi su na terenu, vodočuvari, rukovoditelj dionice, vatrogasci, 112, iz županije, postavljaju se preventivno vreće s pijeskom. Ali svi su na terenu i to na više mjesta. Problem su i propusti na cestama, vlasnici ne održavaju, nisu čisti, otvor je djelomično zatvoren i ne guta vodu. Što se retencija tiče, to je još u fazi projektiranja, ali radi se na tome. Još dvije godine sigurno do početka radova', kazao je za N1 Miroslav Taborski, voditelj ispostave za mali sliv Orljava-Lonđa u Požegi.

Obilne oborine na području više županija

Zbog obilnih oborina i bujičnih voda, u subotu su Županijski centri 112 Bjelovar, Požega, Slavonski Brod i Osijek imali više dojava građana o plavljenju podrumskih prostora i gospodarskih objekata, srušenim stablima, izlijevanju vode iz kanala i potoka te o plavljenju prometnica.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da su nadležne službe izašle na teren i rade na otklanjanju posljedica. Zbog porasta vodostaja Hrvatske vode donijele su danas rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Lika, dionice Kosinjski Bakovac, Tisovac, Jadova, Bogdanica i Novčica.