tradicionalna ceremonija

[FOTO] Prvi državni posjet kralja Charlesa, ugostio je južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphosu

22.11.2022 u 16:19

Bionic
Reading

Kralj Charles bio je u utorak domaćin prvog državnog posjeta od kada je postao britanski monarh, ugostivši u Buckinghamskoj palači južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphosu

Uz tradicionalnu pompu i ceremoniju 74-godišnji Charles je prvi puta ugostio stranog državnika od kada je postao poglavar države, u ovom slučaju predsjednika JAR-a, zemlje koja je najveći britanski trgovinski patrner u Africi. Charles, piše Reuters, želi dodatno osnažiti odnose dviju zemalja.

Ramaphosu i njegovu suprugu su službeno pozdravili Charlesov starij sin i prijestolonasljednjik, princ William, i njegova supruga Kate u hotelu u središtu Londona, čime je počeo dvodnevi posjet.

  • +30
Kralj Charles ugostio južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphosu Izvor: Profimedia / Autor: Justin Tallis/Pool / Shutterstock Editorial

Ovo je prvi državnički posjet nekog svjetskog čelnika Ujedinjenom Kraljevstvu od posjeta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i supruge Melanije 2019.

Po dolasku gostiju, Kralj i supruga Camilla su priredili svečani doček uz počasne plotune, nakon čega u Buckinghamskoj palači slijedi banket u počast predsjednika JAR-a i njegove supruge.

Ramaphosa će posjetiti Westminstersku opatiju i položiti vijenac na grobu Neznanog ratnika i obići memorijalnu ploču u čast Nelsonu Mandeli, bivšem predsjedniku JAR-a.

Ramaphosa će se obratiti i zastupnicima u parlamentu i sastati s premijerom Rishijem Sunakom. Britanije se nada da će njegov posjet biti poticaj daljnjem snaženju veza u trgovini i investicijama te ukazati na važnost odnosa među zemljama Commonwealtha.