kolektivna obrana

[FOTO] NATO jača borbenu spremnost zbog ruske prijetnje: Hrvatska šalje 70 vojnika u Mađarsku, a uoči odlaska posjetio ih je ministar obrane

26.07.2022 u 13:52

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić susreo se s pripadnicima 1. hrvatskog kontingenta NATO-ve aktivnosti ojačane budnosti uoči njihovog odlaska u područje aktivnosti u Mađarskoj, izvijestilo je Ministarstvo obrane

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u utorak 26. srpnja 2022. u karlovačkoj vojarni 110. brigade Hrvatske vojske s pripadnicima 1. hrvatskog kontingenta (HRVCON) NATO-ve aktivnosti ojačane budnosti (eVA - enhanced Vigilance Activities) uoči njihovog odlaska u područje aktivnosti u Mađarskoj, izvijestio je MORH.

Ministarstvo navodi kako će hrvatski kontingent sudjelovati u aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u okviru borbene skupine pod vodstvom Mađarske temeljem Odluke Hrvatskog sabora od 11. ožujka 2022. godine. Sukladno navedenoj Odluci, u područje aktivnosti u Mađarsku u 2022. i 2023. upućuje se do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

  • +3
Banožić u posjetu 1. HRVCON-u koji odlazi u Mađarsku Izvor: MORH / Autor: Filip Klen

NATO-ve borbene skupine u središnjoj i jugoistočnoj Europi, u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, pod nazivom 'aktivnosti ojačane budnosti', uspostavljene su u cilju daljnjeg jačanja savezničkog postava odvraćanja i obrane te sposobnosti kolektivne obrane. Uspostava ovih borbenih skupina provodi se na temelju koncepta multinacionalnih snaga, kao i već postojeće borbene skupine NATO-ve aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, Litvi, Latviji i Estoniji.

Ministar Banožić poručio je pripadnicima kontingenta da je njihova odluka za odlazak u ovu misiju konkretan pokazatelj hrvatske opredijeljenosti za čuvanje i obranu zajedničkih vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza i svih civilizacijskih vrijednosti.

„Nitko nije računao da ćemo na tlu Europe ponovno imati situaciju koja će dovesti do ratnog stanja i koja će promijeniti mnoge stvari i u Hrvatskoj vojsci. I sam kontingent kojem pripadate i misija u koju idete prije svega je odraz jačanja NATO-a“, rekao je ministar istaknuvši kako je glavna tema na svim NATO-vim ministarskim sastancima jačanje Saveza u ovom izazovnom vremenu.