SKUPINA OD 56 ZEMALJA

[FOTO] Kralj Charles prvi put kao poglavar sudjelovao na Danu Commonwealtha

13.03.2023 u 20:59

Bionic
Reading

Britanski kralj Charles, inspiriran svojom majkom, u ponedjeljak je proslavio svoj prvi Dan Commonwealtha službom u londonskoj Westminsterskoj opatiji, u društvu ostalih viših članovi britanske kraljevske obitelji

Charles je naslijedio svoju majku kraljicu Elizabetu II. na čelu skupine od 56 zemalja koje su se razvile iz Britanskog Carstva, nakon što je ona umrla prošlog rujna u dobi od 96 godina.

"Veliku snagu crpim iz njenih primjera, zajedno sa svim onim što sam naučio od izvanrednih ljudi koje sam susreo, diljem Commonwealtha, tijekom toliko godina", rekao je na okupljanju. "Commonwealth je konstanta u mom životu, a ipak me njegova raznolikost i dalje zadivljuje i nadahnjuje." Charles III. naglasio je značaj uloge koju igra Commonwealth oko svih najvažnijih pitanja našeg vremena.

"Bile to klimatske promjene ili gubitak bioraznolikosti, obrazovanje, zdravlje ili ekonomska suradnja, Commonwealth može odigrati neophodnu ulogu u suočavanju s najhitnijim pitanjima našeg vremena", kazao je. Sedamdesetčetverogodišnjem kralju na vjerskoj službi su se pridružili kraljica supruga Camilla, te njegov najstariji sin princ William i njegova supruga Kate, a dočekani su tradicionalnom maorskom dobrodošlicom ispred opatije.

  • +13
Dan Commonwealtha Izvor: Profimedia / Autor: Hannah McKay/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Commonwealth, jedna od najvećih svjetskih međunarodnih organizacija, oduvijek je bila izrazito bliska Elizabetinom srcu te neki komentatori ističu da je pomoć u održavanju i proširenju tog saveza bio jedan od najvećih uspjeha njezine 70-godišnje vladavine. "Njezino pokojno veličanstvo voljelo je Commonwealth, a Commonwealth je volio nju", izjavila je glavna tajnica Commonwealtha Patricia Scotland.

"U našoj tuzi zbog njezine smrti, našem divljenju prema svemu što je bila i našoj trajnoj zahvalnosti za sve što nam je dala, možemo se utješiti činjenicom da je njezina vizija Commonwealtha, kao ravnopravnog partnerstva nacija i rasa, došla do ostvarenja."