odbor za obranu

[FOTO] Banožić o padu letjelice: Svi radimo na tome da se to više ne dogodi, protuzračna obrana je sada imperativ

18.03.2022 u 14:29

Bionic
Reading

U Hrvatskom saboru održana je zatvorena sjednica Odbora za obranu. Ministar obrane Mario Banožić na sjednici je Odboru dao informacije o padu bespilotne letjelice na Zagreb.

Nakon održane sjednice Odbora izjave daju predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović i ministar obrane Mario Banožić, prenosi N1.

“Upravo je završio Odbor za obranu. Ono što mogu reći u ime odobra, to je da smo u prvom redu zadovoljni dobivenim informacijama. Dobar dio tih informacija treba ostati isključivo za nas. Građani mogu biti mirni. Ovo je incident koji se dogodio i koji se ne smije ponoviti. Hrvatska ima vlastite snage koje su dovoljne da mogu odgovoriti na ovakve ugroze”, rekao je Vidović.

“Mislim da ovog trenutka ono što je bitno, to je da je taj dron letio i zadržao se nad nebom tri NATO članice nekakvih 50 minuta. Nitko nije reagirao i prepoznao opasnost. To je ono što je bitno”, dodao je Vidović.

Riječ je preuzeo ministar Mario Banožić.

“Prvi dan nakon ovog nesretnog događaja rekli smo da će istraga ići u dva pravca. S ciljem prikupljanja podataka, ali i razumijevanja do čega je došla. Nakon što se svi podaci uvežu, dobit ćemo jasniju rutu letjelice. Možemo utvrditi da dolazi s područja Ukrajine, ali je pitanje dubina rute i tko je bio u tom trenutku Ukrajine. Razgovarao sam s ministrom obrane Ukrajine koji nam je davao određene podatke. Promatrali smo i samu aviomobu i sve ono što je pronađenu u tom trenutku da bismo definirali je li riječ o pogrešci ili je riječ o namjeri. Bio sam i na izvanrednoj sjednici ministara obrane NATO-a. Upozorio sam i glavnog tajnika NATO-a na samu ozbiljnost situacije”, kazao je ministar.

Vidjelo se da je riječ o izviđačkoj besposadnoj letjelici sovjetske prozivodnje, napominje ministar.

“Obavijestio sam zamjenika glavnog tajnika što je pronađeno. Nakon toga istraga je išla u drugom pravcu. Kako je istraga išla tako su se dijelile informacije i prema javnosti, ali i prema zemljama članicama. Stoltenberg je nakon predstavljanja rezultata istrage promijenio mišljenje. Svi su imali jasne informacije”, rekao je Banožić.

“U Torrejon u Španjolskoj se prikupljaju informacije sa svih radarskih sustava. Svaki put kad izađem s nečime u javnost van, to ima podlogu”, dodao je.

  • +21
Sjednica Odbora za obranu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

“Ja se nadam da će naši istražitelji koji su pokazali visoku razinu znanja i vještina pronaći tko je točno uputio tu letjelicu”, govori.

Upitan je i hoće li Hrvatska nabavljati sustav za protuzračnu obranu Patriot. “Što se tiče nabave Patriota, nikada nisam rekao da je to taj sustav nego da ćemo razgovarati s našim saveznicima. Protuzračna obrana je sada imperativ. To se definitivno mora rješavati nahitnije. Nastojimo ovu situaciju držati sigurnom. Mi ćemo osim Amerike razgovarati i s drugim saveznicima”, rekao je.

Što bi poručio građanima?

“Naravno da se građani mogu osjećati sigurno. Borbeni avioni su bili tu da pokažu da možemo računati na saveznike NATO-a. Protuzračni sustav je podignut na višu razinu. Ono što radimo svi jest da se to ne dogodi”, rekao je ministar.

Ipak, rekao je da se ne može precizirati budućnost i garantirati da se to sigurno neće ponoviti.