jeste li ih vidjeli?

Forbes otkriva skrivene dragulje: Pet podcijenjenih gradova koje treba posjetiti diljem Balkana

06.12.2022 u 18:05

Bionic
Reading

Balkanski poluotok savršen je za dug odmor, a golemi dijelovi regije još uvijek su uglavnom izvan radara za strane turiste. Dok su hrvatski gradovi poput Splita i Dubrovnika posljednjih godina doživjeli kolosalan rast posjeta, mnoštvo je destinacija diljem poluotoka koje nude sličnu zadivljujuću arhitekturu, ali u koje dolazi mali broj turista

Dok planirate svoje sljedeće putovanje Mediteranom, svakako odvojite malo mjesta u planu puta za ove zadivljujuće - i vrlo podcijenjene - balkanske gradove, savjetuje Forbes.

Varna, Bugarska

Varna je najveći grad na bugarskoj obali. Iako je često u sjeni glavnog grada Sofije, ima primamljiv atribut za turiste – morsku obalu. Smješten na zapadnom rubu Crnog mora, ovaj povijesni grad trenutno je jedna od najvažnijih bugarskih obalnih destinacija. Varna nudi široku lepezu otmjenih hotela uz koje su smješteni renomirani riblji restorani. Za sunčanog dana duga gradska plaža s bijelim pijeskom savršeno je mjesto za kupanje i sunčanje, a u obližnjem arheološkom muzeju nalazi se jedan od najstarijih poznatih primjeraka zlatnog blaga na svijetu.

Berat, Albanija

Berat je 2005. godine proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom. Dugačka albanska obala poznata je po svojim idiličnim primorskim selima, ali i mnoštvu fascinantnih povijesnih naselja u unutrašnjosti zemlje. Primjer je Berat, slikoviti grad smješten na obalama rijeke Osum. Tijekom stoljeća njime su gospodarili razni vladari te je širok spektar različitih kultura prožeo Berat raznolikom zbirkom arhitektonskih stilova. Iako mu ne nedostaje povijesnih bogomolja, džamija i crkvi, kojima se možete diviti duž njegovih ulica, jedna od njegovih glavnih atrakcija je dvorac Berat, masivna kamena građevina unutar koje se nalazi više objekata koji datiraju još iz 13. stoljeća.

Doboj, Bosna i Hercegovina

Prvi pisani spomen Doboja datira iz 1415. godine, a taj grad dom je fascinantne povijesne atrakcije. Poznata masivna kamena Dobojska tvrđava izgrađena je u 13. stoljeću, za vrijeme Bosanskog Kraljevstva, no stoljeća sukoba dovela su do njenog uništenja i rekonstrukcije gotovo dvadeset puta tijekom godina. Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i kušanju bosanske kuhinje u starom gradu, obližnje Goransko jezero šarmantno je odredište na otvorenom koje posjetiteljima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama.

Niš, Srbija

Niš je za vrijeme Rimskog Carstva bio poznat kao Naissus. Grad na jugu Srbije dao je velik broj rimskih careva, a legendarni Konstantin Veliki bio je jedan od mnogih vladara koji vuku korijene iz njega. U njemu se nalazi bogat niz povijesnih građevina i znamenitosti koje treba istražiti svaki posjetitelj, u rasponu od veličanstvene Niške tvrđave iz 18. stoljeća do Ćele-kule, jezive građevine sagrađene lubanjama srpskih pobunjenika koji su izgubili živote u neuspjelom ustanku protiv Osmanskog Carstva. Uz bogatstvo povijesnih atrakcija, Niš je dom rastuće gastronomske scene s velikim brojem vrhunskih restorana u njegovu središtu.

Ohrid, Sjeverna Makedonija

Sjeverna Makedonija dom je četiri nacionalna parka. Smješten u jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije, Ohrid je jedno od rijetkih odredišta na svijetu koje se nalazi na popisu kao kulturna i prirodna UNESCO-va svjetska baština. Prva prednost proizlazi iz njegove velike koncentracije stoljećima starih crkava u bizantskom stilu, a prostrano Ohridsko jezero donijelo je gradu i drugu - raznolik niz autohtonih balkanskih riba i biljaka koje se nalaze u njegovim vodama. Kulturna baština Ohrida svakako je fascinantna, a oni koji traže miran bijeg u divljinu trebali bi provesti vrijeme istražujući obližnji Nacionalni park Galičica, prekrasan rezervat prepun autohtonih balkanskih ptica.