IGOR KOLOMOJSKI

Financijaš i medijski mogul koji nikad nije prezao od petljanja s politikom: Tko je ukrajinski milijarder koji je težak uteg novom predsjedniku komičaru?

23.04.2019 u 16:33

Bionic
Reading

Političkog autsajdera Vladimira Zelenskog, komičara i pobjednika na ukrajinskim predsjedničkim izborima, povezuju s kontroverznim ukrajinskim milijarderom Igorom Kolomojskim kojem je krajem 2016. država nacionalizirala banku i uz čije se stjecanje bogatstva vežu razni sumnjivi slučajevi

Predsjednički izbori koji su se u nedjelju održali u Ukrajini završili su uvjerljivom pobjedom političkog autsajdera Vladimira Zelenskog. U drugom izbornom krugu Zelenski je osvojio povjerenje gotovo tri četvrtine glasača pobijedivši tako konkurenta i dosadašnjeg predsjednika Petra Porošenka. Ukrajinskoj javnosti Zelenski je u posljednje četiri godine bio najpoznatiji kao kreator i glumac iz humorističke serije 'Sluga naroda', u kojoj je glumio lik učitelja koji slučajno pobijedi na predsjedničkim izborima. Unatoč nedostatku realnog političkog iskustva, Zelenski je potkraj 2018. na televiziji objavio i svoju stvarnu kandidaturu ispred stranke prozvane 'Sluga naroda' i već je u prvom krugu izbora osvojio dvostruko više glasova od svojih najjačih konkurenata – Petra Porošenka i bivše premijerke Julije Timošenko.

Komičar Zelenski morat će se s dolaskom na predsjedničku poziciju naglo uozbiljiti jer pred njim leže poprilični izazovi. Ukrajina mora otplatiti visoke iznose vanjskog duga što neće moći bez pomoći Međunarodnog monetarnog fonda i Europske unije koji će za tu pomoć postaviti stroge uvjete. U listopadu Ukrajini slijede i parlamentarni izbori, što će dodatno podgrijati političku situaciju u inače nestabilnom okruženju, no švedski političar Carl Bildt, našoj javnosti poznat kao svojevremeni posebni izaslanik EU za područje bivše Jugoslavije, u svojem komentaru Washington Postu ističe dva glavna problema za novopečenog političara.

Oligarh među dva glavna problema

Jedan od njih je, naravno, odnos prema Rusiji i rješavanje konflikta u istočnom dijelu države te situacije na Krimu, a drugi je nešto manje poznat i tiče se škakljivog odnosa s ukrajinskim milijarderom Igorom Kolomojskim. Popularnu televizijsku seriju Vladimira Zelenskog emitirala je ukrajinska televizijska kompanija '1+1' na jednom od svojih programa, a ista televizija je bila i glavna platforma temeljem koje je rasla popularnost Zelenskoga. Ta se medijska kompanija nalazi pod kontrolom Privat grupe, jednog od najvećih poslovnih holdinga u Ukrajini.

  • +12
Vladimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Privat grupa je izrasla oko Privatbanke, najveće ukrajinske poslovne banke koja je nacionalizirana krajem 2016. Jedan od ključih dioničara Privat grupe je Igor Kolomojski, čiju imovinu američki magazin Forbes trenutno procjenjuje na oko 1,1 milijardu dolara. Zelenski i Kolomojski tvrde da je njihov odnos striktno poslovan. U izjavi za Reuters Zelenski je kazao da je njihov odnos vezan uz televizijske ugovore, a drugim medijima je kazao: 'Niti Kolomojski, niti drugi oligarsi, ne utječu na mene'.

Ispostavi li se da tu postoji nešto više od poslovnog odnosa, Kolomojski bi se mogao pokazati kao priličan uteg za karijeru i imdiž Zelenskog zbog niza afera koje se vežu uz ukrajinskoga milijardera. Među najvažnijima je pitanje Privatbanke koju je Kolomojski s partnerima osnovao 1992. Banka je izrasla u najveću poslovnu banku u Ukrajini sa 20 milijuna klijenata da bi je krajem 2016. država nacionalizirala kako bi očuvala financijsku stabilnost zemlje, a pod sumnjom da je poslužila kao osobna kasica za najveće dioničare.

Afera Privatbanka teška 5,5 milijardi dolara

Prema lanjskoj objavi Nacionalne banke Ukrajine koja je prenijela rezultate istrage njujorške tvrtke Kroll, specijalizirane za istragu korporativnih prijevara, u desetogodišnjem razdoblju do kraja 2016. Privatbanka je služila za razne tipove pronevjera koje su rezultirale u gubicima u protuvrijednosti od najmanje 5,5 milijardi dolara. Među ostalim, tvrdi se da je više od 95 posto korporativnih kredita koje je odobrila banka bilo odobreno tvrtkama povezanim s dioničarima i njihovim podružnicama.

Kolomojski, koji se još od razdoblja nacionalizacije nalazi u inozemstvu, je zanijekao nepravilnosti i nacionalizaciju pokušava osporiti na sudu. Upravo ovih dana kijevski su sudovi donijeli nekoliko odluka u njegovu korist, mada je jedan od tih sudova u jesen lani donio upravo suprotnu odluku.

Utjecaj ukrajinskog milijardera nije ograničen samo na svijet financija i medija. Privat grupa investirala je i u nekretnine, prehrambenu industriju, avioprijevoz i prometnu infrastrukturu, a poseban interes pokazala je za naftnu, rudarsku industriju i metalurgiju uz koje su vezane i najkontroverznije afere u koje je upetljan Kolomojski. On je, prema nekim optužbama, išao tako daleko da bi angažirao privatne zaštitarske i slične snage kako bi osigurao preuzimanje nekih kompanija. U željezaru u Kremenčuku je navodno poslao ekipu nasilnika oboružanih bejzbolskim palicama, željeznim šipkama, motornim pilama i pištoljima s gumenim mecima.

Među takvim sumnjivim poslovima nalazi se i onaj u kojem se s još jednim ukrajinskim milijarderom, Viktorom Pinčukom, sukobio oko prava na vlasništvo u jednom od privatiziranih rudnika željezne rude. Pinčuk je tvrdio da je Kolomojskom i njegovu partneru Genadiju Bogoljubovu platio 100 milijuna funti da bi u njegovo ime kupili rudnik, no da ga nikad nije dobio. Pinčuk je 2016. godine na ime odštete zatražio 1,3 milijardi funti, no tri dana prije nego što su na londonskom sudu trebala početi saslušanja u kojima bi na svjetlo dana izašli mnogi detalji oko bogaćenja ukrajinskih milijardera Pinčuk i Kolomojski su stvar riješili nagodbom.

Ne skriva da ne voli Porošenka

Pinčuk je, usputno, samo jedan od primjera bliskosti biznisa i politike u Ukrajini jer je oženio kćer bivšeg ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme. S druge strane Kolomojski također nije prezao od petljanja s politikom. Svojedobno su ga povezivali s političarkom Julijom Timošenko, postojala su nagađanja da je bio sponzor stranke UDAR pod vodstvom bivšeg boksača Vitalija Klička koja se kasnije spojila sa strujom dosadašnjeg predsjednika Porošenka, a postoje i glasine da je Privat grupa davala financijsku podršku Viktoru Juščenku.

Najizravniju vezu s polikom Kolomojskij je imao nakon prosvjeda 2014., kad je imenovan na čelo ukrajinske oblasti Dnjepropetrovsk. Nakon niza kontroverzi koje uključuju oružane odrede i racije u uredima ukrajinske naftovodne kompanije, Porošenko ga je u ožujku smijenio s te pozicije. Kolomojski ne skriva da ne voli Porošenka iako obojica pripadaju istoj bogataškoj kasti.

Ne riješi li se Zelenski na neki način utega koji predstavlja čak i ovakva nejasna veza između njega i Kolomojskog, teško će moći zadržati imidž osobe koja je došla očistiti političku kaljužu i raščistiti s dosadašnjim načinom upravljanja državom.