izbori u francuskoj

Fillon pod pritiskom da napusti utrku, Juppe stoji bolje u anketi

05.03.2017 u 19:14

Bionic
Reading

Kandidat pod pritiskom Francois Fillon izgubio je potporu u kampanji za francuskog predsjednika, ali bi njegov konzervativni kolega Alain Juppe dospio u drugi krug izbora ako bi ga zamijenio, pokazalo je u nedjelju istraživanje javnoga mišljenja

Istraživanje anketara Kantar Sofres-Onepoint provedeno je između 2. ožujka i 4. ožujka dok se pojačava pritisak iz Fillonove vlastite stranke da odstupi a Juppe zauzme njegovo mjesto.

Istraživanje je pokazalo da Fillon dobiva samo 17 posto glasova, 3 postotna boda manje nego u istraživanju provedenom prošli mjesec, što je rezultat koji bi ga isključilo iz utrke.

Čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen i neovisni centrist Emmanuel Macron bi ušli u drugi krug s 26 odnosno 25 posto glasova, prema istraživanju provedenom na uzorku od 1027 ljudi.

Prema scenariju u kojem bi Juppe zauzeo Fillonovo mjesto, međutim, bivši premijer bi preuzeo Macronovo mjesto u drugom krugu s 24,5 posto prema Le Pen koja bi dobila 27 posto, objavio je anketar, dajući Macronu u tom slučaju samo 20 posto.