češljanje ugovora

Filipović o izvanrednoj reviziji u HEP-u: 'Treba svakome vjerovati, ali nakon što se provjeri'

15.11.2022 u 20:20

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović zatražio je izvanrednu reviziju u HEP-u koja će pročešljati sve ugovore o nabavi i prodaji energenata koje je kompanija sklopila u posljednjih godinu i pol

'Nalazimo se u jeku nezapamćene energetske krize i HEP je preuzeo veliki teret na svoja leđa kako bi naši građani, ali i naši poduzetnici imali cijenu električne energije koja je višestruko niža od tržišne. Mjere su stupile na snagu 1. listopada, a jedan od ciljeva izvanredne revizije jest da se utvrdi krvna slika HEP-a, odnosno da vidimo kako je HEP točno poslovao od početka ove godine do 30. rujna, znači do trenutka kada su mjere krenule, a sve kako bismo imali kvalitetnu podlogu za donošenje odluka u budućnosti', kazao je ministar gospodarstva Davor Filipović gostujući u Dnevniku Nove TV.

Upitan je li ovo na neki način iskaz nepovjerenja prema aktualnim kompanijskim strukturama, Filipović je odvratio kako to 'ne bi gledao kroz prizmu vjerujem li nekome ili ne vjerujem', nego da trebaju precizne podatke i činjenice kako bi mogli donositi kvalitetne odluke u budućnosti.

'Svi znamo da je velika neizvjesnost ispred nas, prema tome - moramo imati uporišta za donošenje dobrih odluka.... Vidjet ćemo kako je HEP poslovao u ovom razdoblju, kakav je učinak mjera i na temelju toga ćemo razmišljati kao dalje, kakve poteze vući, u kojem smjeru ići, to je osnova', istaknuo je.

Uprava HEP-a ima privremeni mandat na šest mjeseci, a on im istječe u prosincu. Na upit novinara je li riječ o određenom nepovjerenju, Filipović je kazao: 'Malo ću se našaliti pa ću reći kako ima jedna izreka koja kaže da treba svakome vjerovati, ali nakon što se provjeri'.

Ministar je dodao kako se, između ostalog, HEP može gledati i kao važan faktor za nacionalnu sigurnost. Napomenuo je kako će izvanredna revizija 'ciljano pregledavati određene dijelove poslovanja HEP-a'.

'Napravit će se analiza svih kupoprodajnih ugovora HEP-a kada govorimo o energentima - mislim tu na struju, plin i ugljen, i to tako da se pogleda što se radilo u 2021. godini, koja nije bila krizna i da se usporedi s ovim razdobljem do 30. rujna, a svi nalazi revizije će se koristiti za unaprjeđenje poslovanja HEP-a'.

Tužbe u INA-i Filipović je komentirao: 'Nije nitko rođen da bi bio direktor državne firme'. Kazao je i da 'svatko ima pravo tužiti, ali ne bi prejudicirao ishod'.

Filipović je dodao kako je i u INA-i potrebno mijenjati model poslovanja.