komentar slučaja

Filipović o maturantici: Pravila su jednaka za sve, potpisivanje se računa kao neizlazak

20.07.2022 u 19:35

Bionic
Reading

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je slučaj maturantice Laure Mikić, kojoj je poništen državni ispit na maturi iz Hrvatskog jezika

'Pravilnik je tu decidiran i jasno kaže da svaki pristupnik koji se potpiše imenom i prezimenom krši pravila o polaganju državne mature, jer time odaje svoj identitet. To dovodi u pitanje objektivnost ocjenjivanja. Na žalost, od 28500 pristupnika ove godine, njih 24 se potpisalo imenom i prezimenom, a među njima je i ta učenica, koje mi je žao', rekao je Filipović za N1.

Kako navodi, “princip i pravila državne mature jednaka su za sve”, pa i pravilo skrivenog identiteta.

Upitan o mogućnosti ocjenjivanja ispita bez davanja bodova za esej, Filipović kaže da to nije moguće.

“Esej je sastavni dio ispita državne mature. Da se učenica nije potpisala, imala nula bodova iz eseja, a dobila dovoljan broj bodova na ispitu, mogla bi položiti ispit. Međutim, potpisivanje se računa kao ne izlazak na esej. Ako učenik ne izađe na esej, kada bi zadovoljio sto posto ispita, ne bi položio”, rekao je.

Navodi da je prošle godine takvih slučajeva bilo 38 takvih slučajeva.

Podsjetimo, od 28 i pol tisuća pristupnika koji su pisali državnu maturu na ljetnom roku, 31 učeniku poništen je ispit. Jedna od maturantica, Laura Mikić, istupila je na društvenim mrežama nakon što joj je poništen ispit jer se na njega potpisala.

Otkrivanje identiteta jedan je od razloga za poništenje ispita, stoji u Pravilniku o polaganju državne mature. Pa joj je cijeli ispit iz hrvatskog jezika poništen, iako se na drugi dio nije potpisala.