N/A

Fideus - katalonska tjestenina s ribom

26.11.2009 u 18:52

Bionic
Reading

Fideus je jelo slično paelli, a posebno često pripremaju ga na Balearskim otocima i u okolici Barcelone. Ana ga obožava te svaki put ubaci neke nove sastojke u recept koji je dobila od svojeg španjolskog prijatelja. Rezultat je lagano, ali istodobno zasitno jelo s naglašenim mediteranskim štihom

SASTOJCI:

2 luka srebrenca
4 zrele rajčice, odstranjenih sjemenki, naribane
4 češnja češnjaka, sitno nasjeckan
1 vezica peršina, sitno nasjeckan
maslinovo ulje
750 gr bijele ribe, odvojenih fileta
2 litre jake riblje juhe, napravljene od kosti i glava ribe koja se koristi u jelu
375 spaghettina, razlomljenih na komadiće od 2,5 cm
sol i papar
250 ml allioli umaka

Za allioli:
6 režnjeva češnjaka, oguljena
½ žličice soli
250 ml blagog ekstra djevičanskog maslinovog ulja

PRIPREMA:

U cassoli ili većoj tavi napravite sofregit tako da nekoliko žlica zagrijanog maslinovog ulja dodate nasjeckani luk. Na laganoj vatri pirjajte dok luk ne uvene. Nastavite pirjati dok ne dobije zlatnu boju (ali ne smije zagorjeti) i počne se karamelizirati. Dodajte rajčice, češnjak, peršin i nastavite kuhati dok sva tekućina ne ispari i rajčice se počnu rastapati u luku.
Posolite filete ribe.
Na posebnoj tavi na malo maslinovog ulja ispecite filete ribe, sa strane kože, dok ne porumeni. Prebacite ribu u posudu sa sofregitom i pažljivo promiješajte. Dodajte riblju juhu i krčkajte, poklopljeno nekoliko minuta. Potom izvadite ribu i nastavite kuhati još 20-ak minuta.
U međuvremenu, u drugoj cassoli tostirajte fideus (ili spaghetine) s malo maslinovog ulja, miješajući, dok ne dobiju zlatnu boju. Pazite da previše ne potamne. Možete i pomiješati tjesteninu s malo maslinovog ulja i prostrti je na lim obložen masnim papirom. U pećnici zagrijanoj na 180°C pecite nekoliko minuta dok nije zlatne boje.
Kad je juha gotova, pustite da ispari i reducira se na 1,5 l. Dodajte fideus i miješajte dok tjestenina ne upije tekućinu i ona djelomično ne ispari. Probajte je li dovoljno posoljeno i popapreno. Servirajte s allioli umakom, koji si svatko može umiješati u fideus.

Za allioli:
Razrežite češnjak na pola, odstranite klicu ako je ima i sitno nasjeckajte. Stavite sol u tarionik i dodajte češnjak. Zgnječite češnjak sa solju u pastu. Dodavajte maslinovo ulje kap po kap, miješajući tučkom dok se počne stvarati emulzija. Vrlo je važno da su i ulje i češnjak na sobnoj temperaturi. Moguće je da je i manje ulja dovoljno, pa u tom slučaju nemojte dodavati više jer će se emulzija raslojiti. Poslužite odmah.