olupina 'michelle'

Sjajne fotke nasukanog broda kod Dugog otoka koji čuva tajnu staru 40 godina

22.09.2023 u 10:47

Bionic
Reading

Na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka, nedaleko od svjetionika Veli Rat, leži olupina talijanskog teretnog broda Michelle koja skriva tajnu staru četiri desetljeća

Michelle, brod koji je prevozio umjetno gnojivo, nasukao se na ovom mjestu u svibnju 1983., ali postoji priča koja sugerira da je nesreća bila planirana.

Prema svjedočanstvu svjetioničara s Velog Rata, Zvonimira Škvorčevića, mornari su iskoristili nevrijeme i brod namjerno preusmjerili u plitko. Govorilo se da su taj brod Talijani namjerno nasukali jer je bio star, a htjeli su dobiti odštetu od osiguravajuće tvrtke Lloyd. Posadi broda su u pomoć priskočili mještani Velog Rata.

  • +4
Olupina broda Michelle kod Dugog otoka Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Iako su Talijani iskrcali teret iz nasukanog broda i njega ostavili na milost i nemilost mora, taj događaj bio je prekretnica. Naime, nakon nasukavanja broda Michelle donesen je zakon prema kojem brodovlasnik mora izvući nasukanu olupinu iz mora.

Prije nekoliko desetljeća, brod Michelle bio je gotovo netaknut, no izloženost morskim silama i vremenskim uvjetima ubrzala je njegovu koroziju i propadanje. Nadgrađe broda se potpuno raspalo i srušilo, ostavljajući samo ravnu strukturu na krmi, gdje se nekada nalazilo nadgrađe.

Unatoč svemu trup broda ostao je prilično dobro očuvan. Na krmenom dijelu broda i dalje su vidljivi okrugli prozori potpalublja, a olupina je dovoljno plitko da se vidi i jarbol.

Na olipini je snimljen poznati spot za Gibonnijevu pjesmu "Ej, vapore", a fantastične fotografije dronom snimio je fotograf agencije Pixsell Šime Zelić.