OMAR TIANI

Evo tko je na čelu nigerske vojne hunte iza koje, prema svemu sudeći, stoji Putin

15.08.2023 u 11:57

Bionic
Reading

Sve je veći broj pristaša vojnog režima u Nigeru koji prosvjedujuju protiv svoje dosadašnje saveznice Francuske, zbog čega su zapadnoafrički čelnici odobrili primjenu sile radi povratka na vlast predsjednika Mohameda Bazouma. Među pristašama vojne hunte sve je više ruskih zastava pa dio analitičara smatra da iza puča stoji ruski predsjednik Vladimir Putin koji već neko vrijeme širi ruski utjecaj u Africi

Na čelu vojne hunte je brigadni general Abdourahame Tiani (Tchiani), donedavni šef predsjedničke garde svrgnutog Bazoume koji je od preuzimanja vlasti u zemlji javno govorio samo dvaput pa se još uvijek ne znaju njegove namjere. Donosimo portret višestruko odlikovanog mirotvorca koji je, ako je suditi po 'rusofilstvu' njegovih sljedbenika i moskovskim nastojanjima u regiji, novi ruski čovjek u Africi.

Posljednjih dana u nigerskoj prijestolnici Niameyu traju skupovi podrške generaltu Tianiju koji je u državnom udaru krajem srpnja srušio svojeg dosadašnjeg poslodavca i preuzeo vlast u Nigeru. Tianijev puč, prvi otkako je u veljači 2010. svrgnut predsjednik Mamadou Tandja, uslijedio je nakon sličnih događaja u Gvineji, Burkini Faso, Maliju i Čadu. Ti državni udari uzdrmali su demokraciju u regiji i mogli bi imati negativne posljedice na sigurnost zapadne Afrike, osobito jer se zna da Moskva duže vrijeme pokušava proširiti svoj vojni i gospodarski utjecaj u resursima bogatim dijelovima Sahela i supsaharske Afrike.

  • +3
Prosvjedi podrške vojnoj hunti u Nigeru Izvor: EPA / Autor: ISSIFOU DJIBO

Tianijeve pristaše prosvjeduju protiv Francuske koja u Nigeru ima vojne baze te Zapadnoafričke gospodarske zajednice (ECOWAS) koja je odobrila vojnu intervenciju radi uspostave ustavnog poretka. Pariz u Nigeru drži oko 1500 vojnika koji su s nigerskom vojskom do Tianijevog puča čistili zemlju od džihadista koji lutaju Sahelom, a sada se nalaze u bazi u blizini Niameya okruženi Tianijevim ljudima. Tiani je zaprijetio da će se za slučaj ECOWAS-ovog napada iskaliti na zatočenom Bazoumu, a u međuvremenu je dobio podršku vojnih hunta u susjednom Maliju i Burkini Faso. U tim zemljama već neko vrijeme operira zločinačka ruska plaćenička skupina Wagner.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Times and The Sunday Times

Upravo je šef Wagnera Jevgenij Prigožin pozdravio puč u Nigeru, dok je službeni Kremlj pozvao na suzdržanost. Wagner nije preuzeo odgovornost za puč u Nigeru, kao što još uvijek nije priznao svoju umiješanost u događaje u obližnjoj Srednjeafričkoj Republici uoči ustavnog referenduma. Mudro šuti i brigadni general Abdourahame Tiani koji se od državnog udara pojavio na televiziji samo u tri navrata, a govorio je dvaput - jednom kako bi se predstavio kao novi vođa Nigera i jednom kako bi održao govor povodom Dana neovisnosti.

Borac protiv krijumčara i mirovnjak

Najvjerojatnije 62-godišnji Abdourahame Tiani, za kojeg se ne zna pouzdan datum rođenja, poznat je svojim sunarodnjacima kao tvrdoglav i šutljiv časnik s nadimkom Omar. Novi predsjednik Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine, kako se službeno naziva nigerska vojna hunta, pripadnik je naroda Hausa iz regije Tillabéri, glavnog područja novačenja za nigersku vojsku na zapadu zemlje. Pridružio se vojsci 1984. i studirao je na Nacionalnoj školi aktivnih časnika u obližnjem Senegalu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Guardian News

Prije nego što je postao zapovjednik predsjedničke straže, vodio je regularne snage reda u regijama Zinder, Agadez i Diffa gdje se borio protiv trgovine drogom. Godine 1989. bio je prvi časnik koji je stigao na mjesto pada putničkog aviona nekadašnje francuske aviokompanije Union Transports Aeriens u pustinji Ténéré, za što je odlikovan. Također je služio u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda u Obali Bjelokosti, Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo, a jedno vrijeme je bio vojni ataše u veleposlanstvu Nigera u Njemačkoj.

Uz to, ima i iskustva s Multinacionalnim združenim operativnim snagama koje su osnovali Niger, Čad, Nigerija i Kamerun za borbu protiv islamističkog Boko Harama. No, Tiani je sve to vrijeme bio posvećen specifičnim vojnim zadaćama, a ne široj obrambenoj i sigurnosnoj politici.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Guardian News

Tiani je prije 12 godina preuzeo zapovjedništvo nad predsjedničkom gardom i bio je blizak saveznik tadašnjeg predsjednika Mahamadoua Issoufoua, koji ga je 2018. promaknuo u generala. Tiani je 2015. optužen za umiješanost u zavjeru za državni udar protiv Issoufoua, ali je na sudu zanijekao optužbe i uspio zadržati poziciju zapovjednika predsjedničke garde. Godine 2021. predvodio je tu postrojbu u osujećivanju državnog udara protiv Issoufoua, ali se ona na vrijeme stavila na raspolaganje u međuvremenu demokratski izabranom predsjedniku Mohamedu Bazoumu.

Zavađena plemena

S pozicije bliske predsjedniku Nigera, Tiani predvodi 26. srpnja ove godine postrojbu u osvajanju predsjedničke palače i to navodno jer ga se Bazoum planirao riješiti nakon što su se njihovi odnosi zaoštrili. General Tiani se dva dana kasnije u obraćanju na državnoj televiziji proglasio predsjednikom Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine i rekao da je državni udar poduzet kako bi se izbjegla "postupna i neizbježna propast" zemlje. Također je kritizirao vladinu sigurnosnu strategiju zbog navodne neučinkovitosti, ali nije dao vremenski okvir za povratak na civilnu vlast.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DW News

Tiani je do sada odbijao sve prijedloge kompromisa kako bi se oslobodio Bazoum i popustile napetosti u zemlji. Držao je podalje većinu međunarodnih izaslanika, među kojima i zamjenicu američkog državnog tajnika Victoriju Nuland koja je uspjela osigurati audijenciju kod Tianija. Njegova hunta je u međuvremenu najavila imenovanje premijera, bivšeg ministra financija i dužnosnika Afričke razvojne banke Alija Mahamana Laminea Zeinija, čime signalizira svoje ambicije za uspostavom dugotrajne političke tranzicije. Tianijeva odluku da zaigra na duge staze svakako je ojačana uspjehom njegovih kolega pučista u susjednim državama u kojima otprije djeluje ruski Wagner.

Pojedini izvori najavljuju da će Tiani zatražiti od skupine Wagner savjete i potporu kako bi se održao na vlasti, a zauzvrat bi omogućio Rusima pristup izvorima zarade. Očekuje se i da šef vojne hunte javno osudi dugotrajni obrambeni sporazum s bivšom kolonijalnom silom Francuskom. To će zasigurno dodatno izazvati antagonizam ECOWAS-a i zapadnih vlada prema Tianiju zbog gubitka utjecaja u regiji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NBC News

K tome, u mogući sukob šire vrste treba pribrojati i najave Rhisse ag Boule, tuareškog pobunjenika i nekadašnjeg nigerskog ministra turizma iz kvote tog pustinjskog naroda, kako osniva pokret otpora radi vraćanja Bazouma na predsjedničku dužnost. To će dodatno zavaditi otprije zavađena pustinjska plemena koja će se, pretpostavlja se, opredijeliti između Zapada i Rusa.