PRILIKA ZA TOMISLAVA PAŠKVALINA

Evo što bivši kolege kažu o novom doministru sporta

22.07.2014 u 09:32

Bionic
Reading

Na mjesto pomoćnika ministra za sport nedavno je imenovan Tomislav Paškvalin, istaknuti hrvatski vaterpolist, olimpijac i diplomirani pravnik koji u sportskim krugovima uživa dobru podršku. Hvale ga kao stručnu i predanu osobu koja svojim znanjem i idejama može doprinijeti razvoju sporta. Kao što je to namjeravao proširenjem i osuvremenjivanjem Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, čiji je bio ravnatelj, ali je prije toga smijenjen bez objašnjenja

Paškvalin sada opet ima priliku učiniti nešto za sport i to kao blizak suradnik Vedrana Mornara, novog ministra obrazovanja, znanosti i sporta. Da je Paškvalin prava osoba za ovaj posao, osim Mornara, smatra i Dubravko Šimenc, vaterpolist i Paškvalinov kolega: 'Veseli me što je na tu poziciju imenovan takav čovjek, kao i njegov prethodnik Petar Skansi. Jako dobro znam Paškvalina, pa mogu reći da je vrlo pedantna i stručna osoba, vrlo komunikativan i spreman na konstruktivan razgovor. Uz to je diplomirani pravnik i vrlo uspješan direktor centra Bjelolasica, ali nažalost nije uspio ostvariti svoj projekt pravog sportskog centra. Ne zato što nije htio, nego zato što nije mogao', rekao je tportalu Šimenc.

Vrlo slično govori Ozren Bonačić, vaterpolist i vaterpolski trener, za kojega je najvažnije to što je Paškvalin stručan, obrazovan i izniman sportaš. 'On je vrijedan čovjek koji može poboljšati stvari u hrvatskom sportu. On će sigurno tomu pristupiti studiozno i ambiciozno. Treba samo vidjeti tko će mu biti suradnici i s kim će se savjetovati', upozorio je Bonačić.

Šimenc dodaje da će Paškvalin imati podršku za svoje ideje od vrhunskih sportaša, olimpijaca, kao što su podupirali ideju razvoja HOC-a Bjelolasica.

'Ono što mi sportaši tražimo je da proračun za sport bude barem na razini jedan posto, a sada je na 0,2 posto. Onda treba dobro odmjeriti u što i kako ulagati - u profesionalni i amaterski, a postoji još nekoliko smjerova. Posebno treba naglasiti sport osoba s invaliditetom, školski sport, sport u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, na fakultetima. Sport treba biti od iznimne važnosti za državu, kao što su to znanost i obrazovanje. Naravno, treba istaknuti da Hajduk i Dinamo, da ilustriram, ne pripadaju u tu kategoriju. Naprotiv, ideje poput modernizacije Bjelolasice su ono što nam treba, a Paškvalin svu tu problematiku zna i treba mu dati vremena i prostora, a podršku ima među olimpijcima', naglasio je Šimenc za tportal.

Paškvalin je tek imenovan, a trenutno je na Europskom prvenstvu u vaterpolu u Budimpešti. Kada se vrati, vidjet ćemo hoće li inzistirati na ostvarenju projekata poput onog u Bjelolasici. Još 2008. vjerovalo se, prije požara u siječnju 2011, da HOC Bjelolasica treba biti obogaćen vrhunskim skijalištem s dvoranom od 2600 m2, bazenima i hotelom, za što je trebalo izdvojiti od 110 do 150 milijuna kuna. To je oko četiri puta manje od dosadašnjih troškova potrošenih na Snježnu kraljicu, skijašku priredbu na Sljemenu iznad Zagreba, na kojoj nikada nema prirodnog snijega, pa se umjetnim, obogaćenim kemikalijama, zagađuje priroda.

Na ovom primjeru vidi se kako možemo pratiti budući Paškvalinov rad u Ministarstvu. Bude li više radio na inicijativama poput one za Bjelolasicu, sportske aktivnosti omogućit će se većem broju ljudi, uključujući rekreativce, školarce i amatere, a bude li surađivao s istomišljenicima kakvi su organizirali Snježnu kraljicu, dobit ćemo još poneku crnu rupu u javnom proračunu.