PISMO BEOGRADA EU-U

Evo kako je Vučić tužakao Hrvatsku Europskoj uniji

23.09.2015 u 13:48

Bionic
Reading

Povodom odluke Hrvatske da zatvori granične prijelaze sa Srbijom, srbijanski premijer Aleksandar Vučić uputio je pismo dužnosnicima Europske unije u kojem ističe kako je Hrvatska 'agresivnim i neprihvatljivim mjerama drastično pogodila nacionalne i vitalne ekonomske interese Srbije, ali i snažno uzdrmala regionalne odnose' dodajući kako potez Zagreba u kontekstu procesa regionalnog pomirenja i otvorenih i neriješenih pitanja može narušiti stabilnost u regiji

Vučić u pismu upućenom predsjedniku Europskog savjeta Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schultzu, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, potpredsjednici Europske komisije i visokoj predstavnici EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i europskom povjereniku za pregovore o proširenju Johannesu Hahnu, navodi kako je na osnovi nedavnog razgovora s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem spreman održati otvoreni dijalog sa svim regionalnim partnerima o mogućim rješenjima za izbjegličku krizu.

'Jednostrana odluka Hrvatske da zabrani prolaz teretnog prometa nikako nema veze s rješavanjem europske izbjegličke krize, već s kršenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što izravno nanosi štetu gospodarskoj suradnji Srbije s Europskom unijom. Dok Vlada Republike Srbije ulaže ljudske i financijske napore u otvaranju prihvatnih centara, jedna država članica EU-a jednostrano nam zatvara granicu za sve ekonomske aktivnosti, uključujući i prijevoz robe', naglasio je Vučić.

Pritom je u pismu zamolio čelnike europskih institucija da u jeku izbjegličke krize u kojoj 'Srbija reagira na najozbiljniji, ljudski i odgovoran način temeljen na europskim vrijednostima', pozovu Republiku Hrvatsku, kao službenu članicu EU-a, da se 'konačno počne tako i ponašati'.
U pismu Vučić naglašava kako Srbija nije uvela nikakve slične mjere prema bilo kojoj od susjednih država, bilo da je zemlja kandidat ili članica obvezna poštovati Dublinske obveze.

'Naprotiv, Srbija je sama snosila sve troškove izbjegličke krize, bez bilateralne financijske podrške ili financijske podrške Europske unije. Troškovi za registraciju izbjeglica i nabavku hrane iznosili su 20.000 eura dnevno tijekom protekla četiri mjeseca, dok su operativni za samo jedan prihvatni centar procijenjeni na pola milijuna eura mjesečno', istaknuo je srbijanski premijer.

Pritom je naveo kako jednostrana hrvatska odluka bez presedana o zatvaranju granice za teretni promet predstavlja izravno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Republike Srbije. Usto, Vučić je mišljenja kako podizanje ograda i zatvaranje granica negira samu nit pomirenja i proces europskih integracija na kontinentu.

Prvi čovjek srbijanske vlade podsjetio je kako je Europska komisija procijenila da Republika Srbija bez ikakvih problema primjenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te da se uvijek konzultirala s Europskom komisijom prije donošenja odluka koje se tiču primjene Sporazuma.

'Srbija se uvijek pridržavala svojih međunarodnih obaveza i potpisanih sporazuma. Smatramo da je jedna od osnovnih vrijednosti EU-a i procesa europskih integracija odgovornost i poštovanje preuzetih obaveza. Zbog toga je Srbija uputila zahtjev za članstvom u EU-u te, dijeleći te vrijednosti, od najviših predstavnika institucija EU-a traži da podsjeti države članice da je praksa jednostranog kršenja Sporazuma neprihvatljiva i predstavlja njegovo flagrantno kršenje', zaključio je Vučić, još jednom podsjetivši kako je osobno spreman i posvećen rješavanju svih pitanja sa susjednima putem političkog dijaloga i bez prouzrokovanja gospodarske štete.