isključenje iz zajednice

Evo kako iz zgrade možete izbaciti susjeda iz pakla

11.10.2018 u 11:14

Bionic
Reading

Nepoželjnog susjeda moguće je isključiti iz zajednice, iako je to komplicirano, a tome prethodi nekoliko koraka. Posljednji slučaj susjede koja s 11. kata nebodera na osječkom Vijencu Ivana Meštrovića baca različite predmete samo je jedna od gotovo svakodnevnih pritužbi na problematične stanare koji stižu na adresu osječkog Udruženja stanara

Nepoželjnog susjeda moguće je isključiti iz zajednice, ali na vrlo težak način, potvrdila je Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka za Glas Slavonije, osvrćući se na posljednje incidente u kojima s 11. kata nebodera na osječkom Vijencu Ivana Meštrovića 48 već godinama na stanovnike lete različiti predmeti.

Kako bi se krenulo s procesom isključenja, tumači Auguštin, treba prvo prikupiti stopostotnu suglasnost svih suvlasnika, i to nakon što isključenje zatraži policija preko suda.

Iako je i prije bilo sličnih ekstremnih situacija u Osijeku, osim policije nitko ne smije djelovati protiv problematičnog susjeda, a pritužbe na njih gotovo svakodnevno stižu na adresu ovog udruženja.

'U Udruženju apeliramo da se u Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uključi odredba prema kojoj su kazne i sankcije za takvo ponašanje u suvlasništvu puno veće nego što trenutno jesu. Ako se netko kazni s 500 kuna, neće biti efekta, no ako mu odrežu 10.000 kuna, teško će se odvažiti na ponovno maltretiranje', smatra Auguštin te napominje kako je jedino rješenje policijsko privođenje te da nema te ustanove koja osim njih može djelovati u takvim situacijama.

'Policija može izići na teren, potom provesti sudski postupak, zatražiti liječenje, odnosno vještačenje, a sljedeći je korak isključenje iz zajednice. Nažalost, problematičnih susjeda koji remete suživot u zgradama, pa i u kućama, ima poprilično', zaključuje.

U konkretnom slučaju nebodera na Vijencu Ivana Meštrovića, doznaje se, situacija se nije promijenila ni nakon dolaska policije jer predmeti i dalje lete prema stanarima.