preporuka hzz-a

Evo gdje bi trebalo smanjiti upisne kvote, a što bi trebalo povećati

09.01.2020 u 14:13

Bionic
Reading

Previše studenata, prema preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na temelju projekcija upisne politike za 2020. godinu, upisuje se na studije prava i kemijske tehnologije, poslovnu ekonomiju, promet i učiteljski studij

Tržište rada u Hrvatskoj vapi za trogodišnjim strukovnim zanimanjima poput zidara, konobara ili mesara, a iz HZZ-a preporučuju lokalnim zajednicama da osiguraju više stipendije za primjerice studente medicine, farmacije kao i deficitarna nastavnička zanimanja fizike, matematike, biologije i kemije, geografije, kineziologije, piše Novi list.

Za zanimanja poput prodavača, ekonomista, upravnog referenta, hotelijersko-turističkog tehničara u školama Primorsko-goranske županije nužna je redukcija upisnih mjesta, a za koliko škole bi trebale procijeniti same, jer takvu preporuku HZZ ne daje, navodi se dalje u ovom dnevnom listu.

'Preporuke ukazuju na smjer potrebnih promjena, ali ne određuju njihov kvantitativni doseg, što je razumljivo s obzirom na razinu pouzdanosti i preciznosti prognostičkih rezultata. S druge strane, budući da se preporuke izrađuju i upućuju svake godine, obrazovnim programima koji se ponavljaju iz godine u godinu treba pridavati sve veću težinu i uzimati ih u obzir sve ozbiljnije prilikom donošenja odluka', navode iz HZZ-a.

Zagrebačko je sveučilište štoviše lani povećalo upisne kvote na Ekonomskom fakultetu, zbog čega je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zaprijetila obustavom financiranja iz državnog proračuna. Sa sveučilišta su se opravdavali da nije riječ o povećanju, već premještanju kvota.