MINIMALNI STANDARDI

Eurozastupnici za jaču zaštitu prava manjina, Ruža Tomašić nezadovoljna rezolucijom

13.11.2018 u 19:05

Bionic
Reading

Europski zastupnici su u utorak usvojili rezoluciju kojom pozivaju Europsku komisiju da izradi direktivu o minimalnim standardima za manjine u Europskoj uniji, uključujući uvođenje mjera u državama članicama za suzbijanjem diskriminacije manjina kao i usvajanje zajedničke definicije samog pojma manjine

Nezakonodavnom rezolucijom, koja je usvojena u utorak s 489 glasova u Europskom parlamentu, zastupnici pozivaju tijela Europske unije na zajednička pravila kojim bi se osigurala i poštovala prava svih nacionalnih manjina diljem EU.

Od Europske komisije traže da izradi direktivu o minimalnim standardima za manjine u EU, uključujući uvođenje mjera u državama članicama za suzbijanjem diskriminacije manjina kao i usvajanje zajedničke definicije pojma manjine u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Europski zastupnici naglasili su tijekom rasprave da zemlje članice trebaju osigurati jednaka kulturna, jezična i obrazovna prava za 8 posto građana koji pripadaju nacionalnim manjinama u EU.

"Naš najvažniji cilj je smanjiti govor mržnje i probleme koji proizlaze iz njega. Svim europskim građanima treba omogućiti korištenje svog materinjeg jezika bez ikakvog straha na ulici i u javnim prostorima", izjavio je u ponedjeljak na sjednici slovački zastupnik Jozsef Nagy (EPP).

Rezolucija izražava duboku zabrinutost i zbog broja Roma u Europi koji nemaju državljanstvo i koji su često na marginama društva te smatra da bi ta manjinska skupina u potpunosti trebala uživati temeljna ljudska prava.

Tekst poziva Europsku komisiju i zemlje članice da poduzmu mjere koje bi osigurale i prisutnost regionalnih i manjinskih jezika u obrazovnim sustavima i medijima jer se njima koristi oko 10 posto stanovništva u EU.

  • +7
Ruža Tomašić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

"Poštovanje manjinskih prava polako erodira u EU i dovodi do politike isključivanja što je vidljivo u velikom broju država članica, a upravo to predstavlja prijetnju temeljnim europskim vrijednostima. Usvajanje ovog izvješća je jako važno jer moramo stvoriti efikasan mehanizam za zaštitu manjinskih prava", rekao je zastupnik Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D).

Hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić (ECR) istaknula je kao najveći izazov pronalaženje dobre mjere za priznavanje manjinske posebnosti jer je, kako tvrdi, "tanka granica između nje i segregacije".

"Bojim se da nas sve ove navodno napredne politike vraćaju unatrag. Manjinsku posebnost trebamo priznati i njegovati, ali ne u mjeri u kojoj to onemogućava kvalitetnu integraciju manjina i funkcioniranje društva", rekla je Tomašić u ponedjeljak na raspravi.

Poljski zastupnik Marek Jurek, (ECR) je upozorio kako su u izvješće dodane manjkave odredbe poput mehanizama za kontrolu i nadzor demokracije i vladavine prava. 

"Dokument namijenjen potvrđivanju prava manjina koja je Europska unija toliko dugo zanemarivala, iskorišten je radi promicanja mehanizma demokracije, vladavine prava i temeljnih prava koji se ne temelji na Ugovoru i koji je zapravo pokušaj uspostavljanja stalne, neopravdane kontrole nad državama članicama", rekao je Jurek na raspravi.