KRIZA U EUROPI

Eurostat: Četvrtina građana živi na rubu siromaštva

06.12.2013 u 09:32

Bionic
Reading

Prema podacima Eurostata, u Bugarskoj prošle godine skoro svakoj drugoj osobi prijetila je opasnost od siromaštva, dok je 42 posto Rumunja bilo na rubu siromaštva, kao i 37 posto u Estoniji i 35 posto u Grčkoj

Zavod za statistiku Europske unije (Eurostat) priopćio je da velikom broju Europljana prijeti opasnost od siromaštva, javlja Anadolija.

Tako je prema podacima Eurostata u Bugarskoj prošle godine skoro svakoj drugoj osobi ili 49 posto stanovništva prijetila opasnost od siromaštva ili društvene isključenosti, dok je 42 posto Rumunja bilo na rubu siromaštva, kao i 37 posto u Estoniji i 35 posto u Grčkoj.

Također, Eurostat pokazuje da je četvrtina građana EU-a na rubu siromaštva ili društvene isključenosti.

Financijsko siromaštvo

'Europa bilježi porast siromašnih građana jer je 2012. godine na rubu siromaštva bilo 24,8 posto građana Europske unije, 2011. godine 24,3 posto, a 2008. godine njih 23,7 posto', navodi Eurostat.

Siromaštvo je prijetnja za 15 posto stanovnika Češke, 17 posto stanovnika Finske, po 18 posto Šveđana i stanovnika Luksemburga te 19 posto Francuza.

Lani je najveća zastupljenost nezaposlenosti u domaćinstvima bila u Hrvatskoj, zatim u Španjolskoj, Grčkoj i Belgiji.

Osobe koje se ubrajaju u ovu kategoriju ugroženih izložene su opasnosti od financijskog siromaštva ili su u ozbiljnoj mjeri lišeni osnovnih materijalnih dobara ili žive u domaćinstvima čiji su članovi nezaposleni duže vrijeme.

Materijalna ugroženost

Na nivou cijele Europske unije, 17 posto stanovnika je prošle godine bilo ugroženo zbog finacijskog siromaštva, Grci i Rumuni najviše - u 23 posto slučajeva, a najmanje Česi i Danci - u deset posto slučajeva.

Također, u Europskoj uniji oko deset posto stanovništva bilo je u situaciji ozbiljne materijalne ugroženosti jer nisu imali dovoljna sredstva da plate račune, grijanje ili da tjedan dana provedu na godišnjem odmoru.

U tom pogledu, prema podacima Eurostata, najugroženiji su bili Bugari, njih 44 posto, pa Rumunji - 33 posto, a najmanje građani Švedske i Luksemburga sa samo jedan posto slučajeva.

Prošle godine deset posto građana EU-a živjelo je u domaćinstvima sa slabim učešćem radno sposobnih članova obitelji na tržištu rada.

Najveća zastupljenost nezaposlenosti u domaćinstvima bila je u Hrvatskoj u 16 posto slučajeva, zatim u Španjolskoj, Grčkoj i Belgiji sa po 14 posto.