MILIJARDER U POLITICI

Euroskeptik Stronach osvaja Austriju?

09.12.2013 u 09:29

Bionic
Reading

Austrijsko-kanadski milijarder Frank Stronach vratio se na austrijsku političku scenu dobrim rezultatom na izborima u Salzburgu, u kojem sada ima šansu ući u vladajuću koaliciju s Narodnom strankom i Zelenima. Vladajući SPÖ doživio je veliki poraz, izgubivši 15 posto glasova

Još jednom se na pokrajinskim izborima u Salzburgu potvrdilo kako je nova zvijezda austrijske politike 80-godišnji bogataš i industrijalac Frank Stronach. Njegova stranka Team Stronach osvojila je ,8,3 posto glasova, te joj se sada nudi ulazak u vladajuću koaliciju. Najveći su gubitnici dosad vladajući socijaldemokrati, koji su 2009. imali 39 posto glasova, a sada su se strmoglavili na 24 posto, dok su odlično prošli Zeleni, osvojivši 20 posto. Dosadašnja županica Salzburga Gabi Burgstaller podnijela je ostavku na stranačke dužnosti, a zadatak formiranja koalicije ima konzervativna Narodna stranka (ÖVP) sa 29 posto osvojenih glasova (šest posto manje nego prije pet godina), koja želi savez sa Stronachom i Zelenima.

Još jednom se pokazalo da Stronach može privući glasače razočarane u stare stranke poput narodnjaka i socijaldemokrata, ali i bivših podržavatelja Joerga Haidera. Politolozi ističu da za Austriju uopće ne bi bilo loše promijeniti odnos snaga u parlamentu, s obzirom na to da državom već desetljećima većinom vlada velika koalicija, koju u zadnje vrijeme naročito potresaju korupcijski skandali. Stronach, koji se najviše obogatio u automobilskoj industriji, nudi svojoj domovini ekonomsku transformaciju.

'Želimo se boriti protiv profesionalnih političara. U proteklih godina vlada je izgubila ogromne količine novca jer se ne razumiju u vođenje posla. Ako ekonomija ne funkcionira, onda ništa drugo ne funkcionira', izjavio je nedavno Stronach koji se zalaže za smanjenje korporativnih poreza, smanjenje državne administracije i ulazak nepolitičara u politiku.

Na zajedničku valutu, euro, Stronach nema blagonaklone poglede: 'Južne države Europe su usmjerene na poljoprivredu, a sjeverne na industriju. Zajednička valuta nikad nije mogla funkcionirati.' Da se zna snaći u često spletkama prožetoj austrijskoj politici, Stronach je pokazao i kada je uspio pet parlamentarnih zastupnika desnice (BZÖ) privući u Team Stronach, koji je tako postao parlamentarna stranka. Izbori za Natonalrat su najesen, u rujnu, a analitičari predviđaju dobar rezultat za Stronacha, koji svoju privatnu stranku vodi čvrstom rukom. Nedavno je iz tirolskog ogranka, nakon lošeg izbornog rezultata, izbacio osam članova zbog 'štetnog ponašanja'.

Ipak, treba podsjetiti da Austrija ima jednu od najmanjih nezaposlenosti u Europi te gospodarski stoji dobro, pa očito razočaranje dijela birača u političke elite možda neće biti dovoljno da u sljedeću vladu uvedu Team Stronach. Nacionalne ankete pokazuju da Austrijanci imaju sve bolje mišljenje o predsjedniku Narodne stranke Michaelu Spindeleggeru za mjesto kancelara, koje trenutno zauzima njegov socijaldemokratski koalicijski partner Werner Faymann. No ne treba se čuditi ako iskusni i bogati poslovni lisac Frank Stronach postane stalni politički čimbenik u Austriji.