administrativna opterećenja

Europski parlament usvojio dva izvješća Ivana Vilibora Sinčića

14.03.2024 u 14:49

Bionic
Reading

Europski parlament u četvrtak je usvojio dva izvješća zastupnika Ivana Vilibora Sinčića kojima je cilj smanjiti administrativna opterećenja na nizu područja

Neovisni hrvatski zastupnik bio je izvjestitelj za izvješća u pogledu više zahtjeva za izvješćivanje o infrastrukturi za prostorne informacije, te u području hrane i sastojaka hrane, buke na otvorenom, prava pacijenata i radijske opreme.

Oba izvješća usvojena su gotovo jednoglasno na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Njihov prioritet je pojednostavniti obveze izvješćivanja i smanjiti administrativna opterećenja u navedenim područjima.

Sinčić je u izjavi za Hinu naglasio kako je "gotovo nemoguće da nezavisni zastupnik bez političke grupe dobije izvješće i bude izvjestitelj, izvjestitelj u sjeni, koordinator, davatelj mišljenja ili davatelj mišljenja u sjeni", no da je bio "vrlo uporan, pa mu je to na kraju uspjelo".

"Godinama me predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Macronov bivši ministar Pascal Canfin, zakidao i izvješća radije uzimao sebi, nego da ih da bilo kome od nezavisnih. Doista sramotno ponašanje", rekao je.

Istaknuo je kako rad na izvješćima zahtijeva "temeljito proučavanje cjelokupne problematike", pa zahvalio svojim asistentima na trudu i stručnosti. No većina sastavljena od "globalističkih pučana, socijalista, liberala i zelenih" odbila sve njegove amandmane, kaže hrvatski eurozastupnik.

Sinčić je amandmanima tražio dostupnost i transparentnost podataka o hrani koja se obrađuje ionizirajućim zračenjem. U izjavi za Hinu rekao je kako na europsko tržište dolaze "kojekakvi proizvodi" koji su tako tretirani, a da je njihovo označavanje "potpuno neadekvatno i nerazumljivo", a kontrole nedovoljne, osobito u Hrvatskoj.

"Naime, prije plasmana proizvoda na zajedničko europsko tržište proizvođači i trgovci mogu odlučiti ozračiti svoju hranu kako bi dulje trajala", tumači Sinčić i dodaje kako u Hrvatskoj postoji jedan laboratorij koji vrši to ozračivanje, a nalazi se u sklopu Instituta Ruđer Bošković (IRB).

"Međutim, niti službe Europskog parlamenta niti moj ured nisu mogli od IRB-a dobiti podatke o tome što se točno ozračuje, kako i koliko. To je sve pod velom poslovne tajne, pravdaju se u IRB-u. Svojim amandmanima tražio sam da podaci o takvoj hrani dostupni u svim članicama na svim jezicima, da se pakiranja jasno, uočljivo i nedvosmisleno označe i da laboratoriji počnu transparentno raditi", naglasio je.