ekološka katastrofa

Europska agencija za okoliš: Rabljeni tekstil zatrpava Afriku i Aziju

27.02.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Količina rabljenog tekstila izvezenog iz Europske unije utrostručila se u dva desetljeća, uzrokujući sve veći problem kao otpad, navodi se u izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) objavljenom u ponedjeljak

Budući da Europa ima ograničene kapacitete za recikliranje velik dio odbačene i donirane odjeće izvozi se u Afriku i Aziju, navodi se u izvješću.

"Uobičajena je percepcija javnosti da su donacije rabljene odjeće uvijek korisne u tim regijama no to ne odražava stvarnost", napisali su stručnjaci za okoliš u izvješću.

"Jednom izvezena, sudbina rabljenog tekstila često je neizvjesna."

U 2000. godini izvezeno je oko 550.000 tona tekstila, u 2019. godini gotovo 1,7 milijuna tona.

"Tekstil prvenstveno ide za ponovnu uporabu jer postoji potražnja za jeftinom, rabljenom odjećom iz Europe. Ono što nije prikladno za ponovnu upotrebu uglavnom završava na otvorenim odlagalištima", izvijestila je agencija za okoliš.

U 2019. godini 46 posto rabljenog tekstila završilo je u afričkim zemljama.

Iste godine, 41 posto korištenog tekstila stiglo je u Aziju, gdje je sortirano i obrađeno. Većina je korištena kao tkanina ili materijal za punjenje u industriji ili je poslana u druge azijske zemlje na recikliranje ili u Afriku radi ponovne upotrebe, navodi se.