KORISNIČKI PODACI

Europarlamentarci bukvalno prepisuju lobiste

14.02.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Nekoliko zastupnika Europskog parlamenta bukvalno je kopiralo amandmane na novi EU-ov zakon o zaštiti podataka od američkih informatičkih tvrtki. U izvješću londonske nevladine organizacije Privacy International navodi se da je to, između ostalih, učinio i britanski konzervativac Malcolm Harbour, predsjednik parlamentarnog odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača

Privacy International priopćio je da Harbour 'predložio amandmane sa više od 25 posto sadržaja direktno kopiranog iz lobističkih dokumenata'.

Američka trgovačka komora u Bruxellesu i Europska bankovna federacija (EBF) sugerirali su da uspostava novog nadzora nad zaštitom podataka unutar kompanija ne bi trebala biti obavezna, kako je predviđeno u izvornom nacrtu zakona.

Internetske trgovine Amazon i Ebay željele su izbrisati odredbu iz nacrta koja brani tvrtkama korištenje podataka o korisnicima bez njihove propisno pribavljene privole. Osim toga, Amazon je htio promjene odredbe kojom se štite EU podaci pohranjeni u računalnim oblacima izvan EU-a.

Harbourovi amandmani ocrtavaju upravo navedene želje.

'Činjenica da se poslovni subjekti uključeni u korištenje i zaštitu osobnih podataka slažu s amandmanima nije razlog da se oni odbace ili da se pokuša sugerirati da su oni koji se slažu s njihovim pristupom zaslužuju biti cenzurirani', poručio je Harbour EUobserveru mailom.

Malcolm Harbour


Naveo je da je imao sastanke s udrugama potrošača i predstavnicima vlada, jednako kao i s predstavnicima industrije.

Alarm je prvi upalio austrijski student prava Max Schrems, koji se proslavio 2011. kada je zatražio od Facebooka da ukloni sve njegove osobne podatke s interneta. Schrems sada vodi organizaciju za promicanje transparentnosti Europe vs. Facebook.

U ovom slučaju, usporedio je lobističke dokumente s izloženim amandmanima europarlamentaraca, pripremajući se za sastanak sa zastupnicima u Bruxellesu. Shvatio je da je riječ o identičnim tekstovima.

'Amandmani koje sam iznio su oni za koje sam smatrao da bi unaprijedili direktivu, osobito u pogledu zaštite podataka, kontrole i transparentnosti subjekata podataka', dodao je Harbour.

Histerično lobiranje

'Zeleni' europarlamentarac Jan Albrecht iz Njemačke kaže da je lobiranjeza EU zakone o zaštiti podataka, osobito u slučaju Američke trgovinskekomore, poprimilo histerične razmjere.

'Očito je da više nema transparentnosti. Tko lobira za što? Na snazi je zamagljivanje situacije', naveo je Albrecht.

Odbori Europskog parlamenta iznijet će svoja mišljenja krajem veljače,prije nego što Odbor za građanske slobode usuglasi svoju poziciju, koju ćeobznaniti 24. travnja.

Osim Harbora, Privacy International tvrdi da su amandmane kopirali europarlamentarci Sajjad Karim i Giles Chichester, također iz redova britanskih konzervativaca. No popis tu ne prestaje.

EUobserver doznaje da su predložene amandmane IT industrije doslovno kopirali i zastupnici iz skupina socijalista, liberala, kao i europskih pučana.

Jedan europarlamentarac kopirao je amandman od EBF-a i Eurofinasa, lobističke organizacije davatelja potrošačkih kredita u Europi. Navedene su grupe u članak o obradi osobnih podataka umetnule tekst 'ili od treće strane ili strana kojima se podaci otkrivaju', što znači tvrtka može dijeliti nečije podatke s bilo kime tko ima 'legitiman interes', poput industrije sadržaja.