IZRAELSKI ŠEF DIPLOMACIJE

'Europa žrtvuje Židove kao krajem 30-ih godina'

11.12.2012 u 10:35

Bionic
Reading

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman optužio je u utorak Europu da vodi neprijateljsku politiku prema Židovima kao 'krajem 30-ih godina', nakon što je EU osudio planove izgradnje novih židovskih naselja na okupiranim teritorijima

'Još jedanput Europa nije uzela u obzir pozive na uništenje Izraela, to smo već doživjeli krajem 30-ih godina i početkom 40-ih kada je Europa znala što se događa u koncentracijskim logorima a nije djelovala', izjavio je Lieberman na izraelskom javnom radiju.

Aludirao je na izjave šefa Hamasa u egzilu Kaleda Mešala prilikom prvog posjeta Gazi od 7. do 10. prosinca koji je proglasio da je 'oslobađanje Palestine, čitave Palestine, pravo, zadaća, a ne cilj', odbijajući priznati postojanje izraelske države.

'Europa je sama sebi dala šamar. Kad se žrtvuje Židove treba se upitati tko će biti sljedeći. U Toulouseu je terorist koji je ubio židovsku djecu, ranije ubio francuske vojnike', ustvrdio je šef izraelske diplomacije.

Radikalni islamist Mohamed Merah 19. ožujka ubio je troje djece i jednog nastavnika u židovskoj školi nakon što je prethodno ubio tri padobranca.

Ministar je osudio i predsjednika palestinske samouprave Mahmuda Abasa. 'Hamas poziva na uništenje Izraela i odbija priznati Izrael a Mahmud Abas podržava taj stav dok Europa šuti', dodao je Lieberman.

Europski ministri vanjskih poslova u ponedjeljak su u Bruxellesu 'izrazili konsternaciju i odlučno protivljenje izraelskim planovima širenja naselja' na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem.