prekidi u prometu

Europa u štrajku: Provjerite gdje vas ovaj mjesec čekaju otkazani letovi, vlakovi...

03.05.2023 u 06:32

Bionic
Reading

U Europi je trenutno široko rasprostranjeno nezadovoljstvo plaćama i radnim uvjetima, što rezultira brojnim štrajkovima. Radnici negoduju zato što vrtoglava inflacija nije praćena višim plaćama

Izlasci na ulice planiraju se diljem Europe, što uzrokuje probleme u prometu pa se uvijek isplati provjeriti stanje prije putovanja. Ako su vaš let ili vlak otkazani ili kasne, imat ćete pravo na novu kartu ili naknadu, upozorava Euronews.

Italija: Štrajkovi u prometu u svibnju

Talijani su već štrajkali u travnju, a planiraju i u svibnju. U cijeloj zemlji je za 26. svibnja zakazan 24-satni opći štrajk.

On će utjecati na autobusne i tramvajske usluge, kao i na linije podzemne željeznice, uz velika kašnjenja i otkazivanje linija toga dana. Na štrajk je pozvao talijanski sindikat USB (Unione Sindacati di Base) u znak protesta protiv nesigurnih radnih ugovora i niskih plaća.

  • +8
Štrajk u njemačkom željezničkom prometu krajem travnja Izvor: EPA / Autor: Filip Singer

Štrajk kontrolora zračnog prometa u Italiji, najavljen za 3. svibnja, utjecat će pak na redovite letove.

Kabinsko osoblje tvrtke Air Dolomiti, podružnice Lufthanse koja upravlja linijama iz Njemačke do 13 talijanskih odredišta, sudjelovat će u 24-satnom nacionalnom štrajku 19. svibnja, a kabinsko osoblje Volotee iz cijele zemlje štrajkat će istog dana od 13 do 17 sati.

Njemačka: Štrajkovi u tijeku

Zaposlenici u javnom njemačkom sektoru pregovarali su o većim plaćama dobar dio ove godine. Dogovoren je kolektivni ugovor za savezne i lokalne javne službe, ali Deutsche Bahn i druge željezničke tvrtke još uvijek pregovaraju.

Neki od štrajkova izazvali su velike poremećaje u radu javnih službi, tako da je najbolje da provjerite stanje prijevoza za dane u kojima putujete.

Francuska: Vrije zbog mirovinske reforme

Putnici su upozoreni na aktualne prosvjede protiv francuske mirovinske reforme jer ne gube zamah. Sindikati diljem Francuske vode stalnu bitku protiv povećanja zakonske dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine.

Prosvjedi su izbili diljem zemlje nakon što je predsjednik Emmanuel Macron odlučio progurati promjenu bez glasanja u parlamentu. U Parizu se zbog prosvjeda gomilalo smeće koje je potom zapaljeno. Prosvjednici su se također sukobili s policijom u glavnom gradu Francuske.

Razina problema u prometu u danima štrajka je varirala. Međutim bilo je otkazivanja letova i vlakova, a turističke atrakcije u Parizu ponekad se zatvaraju. Stoga valja provjeriti hoćete li putovati u dane štrajka i pokušati to izbjeći.

  • +12
Prvomajski prosvjedi u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: SEBASTIEN NOGIER

Na Praznik rada, tradicionalni dan radničkog djelovanja, sindikati su pozvali na široke prosvjede. Najmanje je 108 policajaca ozlijeđeno u ponedjeljak u Francuskoj, a njih dvadesetak u Parizu, na skupovima u povodu Međunarodnog praznika rada, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, dodajući da je 291 osoba privedena diljem zemlje, od toga njih 90 u glavnom gradu. Na ulice je izašlo više od dva milijuna prosvjednika.

Velika Britanija: Kada je štrajk za putovnice?

Iako ovaj štrajk ne utječe na prijevozničke usluge, mogao bi spriječiti ljude da krenu na putovanje.

Više od 1000 članova Sindikata javnih i komercijalnih usluga (PCS), uključujući one koji rade u uredima za putovnice u Engleskoj, Škotskoj i Walesu, štrajkat će od 3. travnja do 5. svibnja. U štrajk će biti uključeni zaposleni u Durhamu, Glasgowu, Liverpoolu, Londonu, Newportu, Peterboroughu i Southportu.

Udruga poslovnih putovanja procijenila je da više od milijun zahtjeva za putovnice treba biti obrađeno tijekom razdoblja štrajka. Trenutno nema planova za promjenu službenih smjernica prema kojima je potrebno do 10 tjedana da se dobije putovnica.

UK: Štrajkovi tijekom vikenda povodom krunidbe kralja

Osoblje zaposleno na osiguranju na aerodromu Heathrow planira štrajk od 4. do 10. svibnja i ponovno od 25. do 26. svibnja kao dio spora oko plaća.

Teško je predvidjeti koliki će poremećaj biti izazvan time.

Dok organizatori sindikata Unite kažu da će izazvati 'kaos', Heathrow navodi da je uspio održati nesmetano funkcioniranje zračne luke tijekom prethodne akcije, u kojoj je sudjelovalo oko 1400 sigurnosnih djelatnika.

Prometni redari u Westminsteru u središtu Londona također izlaze na ulicu na dan krunidbe kralja (6. svibnja) zbog spora oko plaća i uvjeta rada.

  • +3
Štrajk na Heathrowu Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Španjolska: Štrajk pilota

Piloti posrnulog španjolskog zračnog prijevoznika Air Europa stupit će u štrajk od 1. do 5. svibnja zbog spora oko plaća. Najveći sindikat pilota u zemlji, SEPLA, najavio je štrajk. Vjerojatno će sudjelovati 340 pilota iz cijele Europe. Među zahtjevima, piloti traže neodređeno povećanje plaće, za koju kažu da je stagnirala posljednjih godina zbog niza kriza koje su pogodile tvrtku, pored utjecaja covida. Dobra vijest glasi da je zrakoplovni prijevoznik dužan pružiti minimalne usluge u skladu sa španjolskim zakonom. Provjerite status svog leta na stranicama prijevoznika Air Europe ili u putničkoj agenciji preko koje ste kupili let.