OPOREZIVANJE DOBITI

EU traga za poreznim oazama u zemljama članicama

11.02.2014 u 15:57

Bionic
Reading

Regulatori Europske unije traže rupe u poreznim sustavima zemalja članica koje kompanijama omogućuju minimaliziranje poreznih obveza i možda sadrže elemente prikrivene državne pomoći, rekao je u utorak povjerenik Joaquin Almuni

'Zahvaljujući rupama u poreznim propisima zemalja mnoge najveće multinacionalne kompanije plaćaju vrlo niske poreze a ne moraju pri tome ni kršiti zakone', konstatirao je Almunia u današnjem govoru na Europskom forumu o tržišnom natjecanju u Bruxellesu.

Među privrednim granama kojima posebno idu na ruku 'propusni' porezni sustavi povjerenik EU-a izdvaja digitalnu, kreativnu i ostale industrijske grane utemeljene na intelektualnom vlasništvu

'U tim je sektorima kompanijama lakše prebacivati aktivnosti iz jedne zemlje u drugu i koristiti rupe unutar EU-a', tumači Almunia.

Upozorava pritom da je 'agresivno porezno planiranje' protivno načelima unutarnjeg europskog tržišta, pojašnjavajući da pojedine kompanije uspijevaju smanjiti porezne obveze prebacivanjem dobiti u druge zemlje

Ako se utvrdi da im na ruku idu porezni propisi odnosno odluke poreznih vlasti u tim zemljama, postoji mogućnost da je 'riječ o elementu prikrivene državne pomoći i to namjeravam istražiti', kazao je Almunia.

'Zato smo posljednjih nekoliko mjeseci poslali zahtjeve za informacijama nekim državama članicama, u dosljednost pojedinih aspekata čijih pravnih okvira odnosno administrativnih postupaka sumnjamo', dodao je.

Almunijin govor vremenski se poklopio s učestalim kritikama na račun poreznih shema koje koriste kompanije poput Starbucksa, Applea, Amazona i drugih kako bi smanjile porezne obveze prebacivanjem dobiti u porezne oaze.

Američke internetske tvrtke posebice su učinkovite u kresanju poreznih obveza u inozemstvu jer slabe točke u europskim poreznim propisima otežavaju poreznim vlastima oporezivanje prihoda od internetske prodaje.

Kao dužnosnik nadležan za kontrolu ravnopravne tržišne utakmice, Almunia može naložiti vladama zemalja EU-a da zatraže povrat ilegalno dodijeljene pomoći.