posrednik s rusijom

Erdogan upozorava na širenje rata u Ukrajini

12.03.2024 u 22:12

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak da se moraju izbjegavati bilo kakvi koraci koji bi pogoršali rat u Ukrajini i eventualno proširili sukob na NATO, dodavši da će ugostiti ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon izbora kasnije ovog mjeseca.

Turska, članica NATO-a, podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali također održava dobre odnose s Rusijom i redovito razgovara s obje strane u sukobu. Ukrajini je pružila vojnu i političku potporu, ali se također protivi sankcijama Moskvi.

"Izražavamo svoju potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali već smo rekli da mirovni planovi koji isključuju Rusiju neće dati nikakve rezultate", rekao je Erdogan, govoreći o planiranom mirovnom samitu o Ukrajini koji će se održati u Švicarskoj kasnije ove godine, a na kojem Rusija neće sudjelovati.

"Vjerujemo da se moraju izbjeći koraci koji bi pogoršali sukobe u regiji te koji bi se proširili i na NATO", dodao je.

Govoreći na skupu povodom početka ramazana sa stranim veleposlanicima u Ankari, Erdogan je rekao da će Turska nastaviti raditi na oživljavanju crnomorskog sporazuma o žitu.

Prošlog mjeseca francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da zapadni saveznici ne bi trebali isključiti opciju raspoređivanja trupa u Ukrajini. Međutim, većina saveznika i šef NATO-a distancirali su se od te ideje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Istanbul prošli tjedan, a Erdogan je ponudio domaćinstvo ukrajinsko-ruskog mirovnog samita. Rekao je u utorak da će Putin posjetiti Tursku nakon izbora u ožujku, ne navodeći detalje.

Kremlj je ranije priopćio da će Putinov posjet Turskoj biti nakon izbora u Rusiji od 15. do 17. ožujka. Turci će također izaći na lokalne izbore 31. ožujka.

Turska je bila domaćin mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine 2022., ali se od tada žali da nije poduzet nikakav diplomatski korak da se ti razgovori unaprijede.

Opetovano je ponudila da bude domaćin daljnjih razgovora, rekavši da je potreban samit čelnika.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da strane moraju početi razmatrati pregovore o prekidu vatre, ali da to ne bi trebalo značiti priznanje ruske okupacije.