OZBILJNA KRITIKA

Erdogan: SAD šalje nosače zrakoplova da počine masakr u Gazi

10.10.2023 u 19:51

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je kritizirao Sjedinjene Države zbog premještanja nosača aviona bliže Izraelu, rekavši da bi se s njih počinili 'ozbiljni masakri' u Gazi. Nakon iznenadnog napada militanata Hamasa na Izrael u subotu, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da će SAD premjestiti udarnu skupinu nosača zrakoplova, koja uključuje USS Gerald R. Ford, bliže Izraelu

"Što će američki nosač zrakoplova učiniti u blizini Izraela, zašto dolaze? Što će učiniti brodovi i zrakoplovi na njemu? Napast će Gazu i okolo te poduzeti korake za ozbiljne masakre tamo", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom u Ankari.

Erdogan je ranije rekao da je Turska spremna posredovati između izraelskih i palestinskih snaga kako bi se osigurao mir.

Do sukoba dolazi u trenutku kada Turska, koja je u prošlosti podupirala Palestince, primila članove Hamasa i podržavala dvodržavno rješenje sukoba, radi na popravljanju veza s Izraelom nakon godina neprijateljstva.