PRVO PUTOVANJE OD REFERENDUMA

Erdogan dolazi u Indiju, nakon toga ide Putinu

30.04.2017 u 13:21

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan trebao bi u nedjelju stići u Indiju gdje će razgovarati o trgovinskim odnosima i borbi protiv terorizma, a bit će to njegov prvi put u inozemstvo nakon ovomjesečnog referenduma u Turskoj kojim su mu uvelike proširene ovlasti.

Erdogan će boraviti u dvodnevnom posjetu New Delhiju gdje se treba susresti s indijskim premijerom Narendrom Modijem i drugim visokim dužnosnicima te sudjelovati na indijsko-turskom gospodarskom forumu.

Turska državna novinska agencija Anadolija najavila je da će Erdogan naglasiti želju da Indija zatvori institucije, uključivo škole, koje su povezane s njegovim neprijateljem, klerikom Fethullahom Gulenom koji živi u SAD-u.

Erdogan i Gulen svojedobno su bili saveznici a danas su na suprotnim stranama. Turska vlada krivi Gulena za pokušaj državnog udara prošle godine, što su optužbe koje Gulen niječe.

Nakon Indije, Erdogan odlazi u Soči na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, gdje se očekuje da će u fokusu razgovora biti kriza u Siriji.

Kasnije tijekom mjeseca svibnja, turski predsjednik odlazi u SAD na susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom a potom u Bruxelles na summit NATO-a.