EKO RECI PARK

Enna: 'Ne gradimo spalionicu otpada u Kutini'

09.03.2024 u 12:53

Bionic
Reading

Kompanija Energia naturalis (Enna) opovrgnula je u subotu tvrdnje građanske inicijative koja se protivi spalionici otpada u Kutini da Enna namjerava izgraditi spalionicu na ulazu u grad, istaknuvši da projekt Eko reci park uopće ne predviđa izgradnju spalionice otpada

Građanska inicijativa 'Ne spalionici otpada u Kutini' i mještani Radničkog naselja Krč nezadovoljni su jer, kako tvrde, Enna planira u industrijsko-logističkoj zoni u blizini Petorkemije graditi kogeneracijsko postrojenje u kojem će se spaljivanjem otpada proizvoditi toplinska i električna energija. Poručili su kako bi spalionica bitno narušila kvalitetu njihovih života i istaknuli da će se protiv toga boriti svim zakonskim sredstvima.

Iz Enne, međutim, naglašavaju da Eko reci park (ERP) ne predviđa spalionicu otpada već izgradnju tri tehnološki povezane cjeline - sortirnice plastične ambalaže, pogona za reciklažu tj. proizvodnju plastičnih reciklata i kogeneracijskog postrojenja u kojem će se proizvoditi toplinska i električna energija potrebna za rad ERP-a.

'Kogeneracijsko postrojenje objedinjuje najbolje raspoložive tehnologije, trenutno dostupne na tržištu, a slična postrojenja postoje i uspješno rade u nizu EU zemalja koje su predvodnice u visokim standardima zaštite okoliša, poput Švicarske, Finske, Austrije i Danske.'

ERP predstavlja ulaganje od 220 milijuna eura i zapošljavao bi 200 ljudi, mahom inženjera i tehnologa te visokokvalificiranog operativnog osoblja, navodi Enna. Iz kompanije također odbacuju optužbe građanske inicijative da 'u slučaju projekta ERP građani Kutine nisu bili informirani ni uključeni u donošenje odluka'.

Kako su naveli, javnosti je bio omogućen uvid u sve važnije odluke povezane s projektom (sukladno propisima koji reguliraju to područje), počevši od izmjene prostornih planova pa do postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš, a što je sve dokumentirano i radi se o javno dostupnim dokumentima, navodi Enna.

Također, javnost je bila aktivno uključena tijekom javne rasprave u okviru postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš (koja je trajala od 11. kolovoza do 11. rujna 2021.) te je na sve pristigle primjedbe/pitanja/komentare stručno odgovoreno, a temeljem dijela primjedbi studija je izmijenjena i dorađena.

U raspravi je primjedbe dalo 13 subjekata, a sastavni dio rasprave postala je i peticija građana koji se protive projektu ERP-a. Građani su također imali mogućnost iznositi svoje primjedbe na javno objavljene dokumente u postupku njihove izrade, ističe Enna.