socijalno distanciranje

Englezi uživaju na otvorenom nakon ublažavanja mjera

16.05.2020 u 19:23

Bionic
Reading

Englezi su u subotu uživali u prvom vikendu na otvorenom nakon ublažavanja mjera ograničenja kretanja, no neka turistička područja su zabrinuta zbog prevelikog priljeva posjetitelja ohrabrenih lijepim vremenom.

Neki dijelovi nacionalnog parka Peak District bili su u subotu ujutro puni posjetitelja, što je otežavalo poštivanje socijalnog distanciranja, navele su vlasti parka na Twitteru.

U parku Yorkshire Dales nekoliko parkirališta je u podne bilo popunjeno, iako je turistički ured Yorkshiera od utorka upozoravao ljude da budu odgovorni i da "dva puta promisle prije nego krenu u neko turističko odredište" jer se uprava parka ne osjeća spremna na prihvat velikog broja posjetitelja.

Oko 15 milijuna automobila očekivalo se ovog vikenda na cestama zemlje, prema istraživanju Royal Automobile Cluba objavljenom u petak. 

Od srijede su  u Engleskoj ublažene mjere ograničenja kretanja i Englezi sada smiju odlaziti u parkove i na plaže, pecati i ići na izlet uz poštivanje međusobnog razmaka od dva metra. 

Te se mjere ne odnose na Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku koje su tražile od stanovništva da ostane kod kuće zbog epidemije koja je u Ujedinjeom Kraljevstvu odnijela više od 34.400 života, prema posljednjim podacima britanskog ministarstva zdravstva od subote.

Neka turistička područja Engleske zabrinuta su zbog mjera ublaženja.

"Nismo otvoreni za turizam", istaknuo je The Times Julian Germain iz vlasti Cornwalla. "Ljudi ne bi trebali posjećivati Cornwall, to je neprimjereno".

Podjednako razmišlja i Richard Leafe, direktor parka prirode Lake District koji je putem Twittera zamolio Engleze "da ne brzaju s dolaskom".

Oko 200 osoba okupilo se u subotu u Londonu prosvjedujući protiv zadržavanja mjera ograničenja.

Na snazi ostaju mjere zabrane okupljanja. Šest osoba je privedeno tijekom okupljanja u Hyde Parku, prema podacima londonske policije. Među njima je bio i Piers Corbyn, brat bivšeg vođe laburističke oporbe Jeremyja Corbyna, javlja AFP.

Više desetaka osoba se okupilo na sličnim skupovima u Edimbourgu, Southamptonu i Glasgowu.