građani uznemireni

EMSC: Zagrepčani opet oborili rekord! Nismo nikad dobili toliko dojava za potres

14.01.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Slabiji potres jačine 2,9 stupnjeva po Richteru pogodio je jutros zagrebačko područje, a dojavesu munjevito stizale i EMSC-u

Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je na Twitteru da su Zagrepčani oborili rekord po broju dojava koje su poslali nakon potresa. Pritom su se ispričali i zbog kašnjenja objave o potresu.

'Našim prijateljima i korisnicima u Zagrebu. Kad je posljednji potres pogodio grad prije 40 minuta, upravo smo oživljavali našeg Twitter bota koji je odlučio uzeti slobodan vikend! To objašnjava kašnjenje naše objave! Oprostite zbog ovoga', napisali su.

EMSC je primio 5500 dojava u roku od pet minuta nakon potresa, što je za ovu jačinu potresa, kako su pojasnili, rekord.

'Ali vi ste ponovno oborili rekord: prikupili smo 5500 dojava unutar prvih 5 minuta nakon potresa M2,7-M3! Vjerojatno bismo iz dojava mogli vidjeti promjene gustoće naseljenosti u Zagrebu. Hvala na povjerenju i čuvajte se', objavio je EMSC.

Podsjetimo, kako su objavili iz Seizmološke službe, oko 10 sati Zagreb je pogodio potres jačine 2,9 stupnjeva po Richteru.

'Epicentar potresa bio je u sjeveroistočnom dijelu grada, otprilike blizu Markovog Polja i intenzitet u epicentru, prema dosadašnjim računima, III - IV stupnja EMS-a. Radi se o epicentralnom području zagrebačkom, koje je bilo aktivno proteklih godina', kazao je za Hrvatski radio seizmolog Krešimir Kuk.

'I proteklih dana bilo je nekoliko slabijih potresa na tom području. Normalno je da na tom dijelu još uvijek postoji neka seizmička aktivnost i ona se ovih dana nešto izraženije manifestira, al to su još uvijek sve slabi potresi', dodao je Kuk.