procurili dokumenti

El Pais: SAD spreman razgovarati o ograničenjima vojnih snaga i raketa s Rusijom

02.02.2022 u 15:36

Bionic
Reading

Washington je spreman razgovarati o obećanju da neće rasporediti rakete ili borbene snage u Ukrajini ako Rusija pristane učiniti isto, podatak je koji se nalazi u povjerljivim dokumentima za koje španjolski list El Pais tvrdi da su pisani odgovori Washingtona i NATO-a na ruske sigurnosne zahtjeve

El Pais nije objavio kako je došao do dokumenata.

'Sjedinjene Države spremne su razgovarati o uvjetnim recipročnim mjerama i recipročnim obećanjima Sjedinjenih Država i Rusije da se suzdrže od raspoređivanja ofenzivnih kopnenih raketnih sustava i stalnih snaga s borbenom misijom na teritoriju Ukrajine', navedeno je u američkom dokumentu, prema kopiji koja je objavljena na web stranici El Paisa.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u također su spremni razgovarati o recipročnim mjerama kako bi se izbjegli opasni incidenti u zraku ili na moru te uvjeriti Moskvu da nema krstarećih projektila Tomahawk stacioniranih u Rumunjskoj i Poljskoj, navodi se u dokumentima koje je objavio list.

NATO i Kremlj nisu željeli Reutersu komentirati objavljene dokumente.

Stavovi izneseni u dva dokumenta, koji su službeno uručeni Moskvi 26. siječnja, u skladu su s javnim izjavama Washingtona i njegovih saveznika, posebno u smislu pružanja vojne transparentnosti.

Sjedinjene Države također dugo tvrde da NATO-ov europski raketni štit u Rumunjskoj i planirana lokacija u Poljskoj neće služiti kao buduća obrana od ruskih raketa, već za obranu od prijetnji iz Irana i šireg Bliskog istoka.

U svom pisanom odgovoru, Sjedinjene Države ponudile su transparentnost oko svojih rumunjskih i poljskih raketnih lokacija ako Moskva učini isto na dva mjesta u Rusiji.

Zapad kaže da je više od 100.000 ruskih vojnika smješteno na ukrajinskim granicama i u Bjelorusiji. Rusija poriče optužbe Zapada da planira invaziju na Ukrajinu.