ZBIJANJE REDOVA

Ekstremni ljevičari duplo jači u idućem sazivu EP-a?

26.03.2014 u 06:54

Bionic
Reading

Dok europska ekstremna desnica računa na veliki uspjeh na predstojećim izborima za Europski parlament, ništa manje ne očekuje ni krajnja ljevica, koja se nada udvostručiti broj svojih predstavnika u Bruxellesu. Prema anketama, europarlamentarna grupa Ujedinjena europska ljevica/Nordijska zelena ljevica (GUE/NGL), čiji je član i hrvatski laburist Nikola Vuljanić, postat će treća ili četvrta najjača grupa u EP-u, tako što će skočiti s aktualnih 35 na oko 60 zastupnika

GUE/NGL izgurao bi s trećeg mjesta liberale (ALDE), koji trenutačno gledaju u leđa drugoplasiranim umjerenim ljevičarima (Socijalisti & demokrati) i vodećoj umjerenoj desnici (Europska pučka stranka), piše EUobserver

U potencijalne ljevičarske europarlamentarce ubrajaju se kandidati iz Italije, Grčke i Francuske. Italija trenutačno nema nijednog ekstremnog ljevičara u EP-u, ali je na dobru putu da to ispravi. U Grčkoj ekstremna ljevica vodi u anketama, a francuski se ljevičari spremaju kapitalizirati nepopularnost vladajućih socijalista.

Francuska ljevica tek treba razriješiti interne sukobe i oformiti listu, a Talijani su već objavili tzv. listu Tsipras, nazvanu po Alexisu Tsiprasu, grčkom oporbenom čelniku koji predvodi Koaliciju radikalne ljevice Syrizu.

Južnoeuropska ljevičarska koalicija

Fabio Amato, suosnivač Europske ljevice u Italiji i jedan od više od 70 kandidata na listi Tsipras, kaže da je ljudima dosta neoliberalne politike i štednje.

'Ono što smo vidjeli u cijeloj južnoj Europi jest veliki napad na socijalna, građanska i demokratska prava', poručio je Amato.

U Italiji postoje četiri manje stranke ekstremne ljevice, koje se također međusobno sukobljavaju, ali su jedinstvene u podršci listi Tsipras jer tako uvećavaju šanse za lansiranje svojih kandidata u Bruxelles.

Planira se i stvaranje južnoeuropske ljevičarske koalicije koja bi bila protuteža onome što Amato zove 'političkom hegemonijom' Njemačke i EU-a.

Izbori u Francuskoj

Više o toj temi možete pročitati ovdje