OREŠKOVIĆ PRIMA DOMBROVSKISA

EK objavljuje izvještaj: Je li Hrvatska učinila dovoljno oko deficita?

26.02.2016 u 08:01

Bionic
Reading

Europska komisija danas će objaviti izvještaj o napretku Hrvatske i ostalih država u porceduri prekomjernog deficita. U radnom posjetu Zagrebu je potpredsjednik Komisije za euro i socijalni dijalog, Valdis Dombrovskis. Premijer Orešković najavio je da će mu prezentirati realan plan...

Dombrovskis je jučer nakon sastanka sa predsjednikom Sabora Reinerom rekao da Hrvatska ima skromnih pomaka, no da je i dalje suočena sa značajnim makroekonomskim neravnotežama.

'Očekujemo gospodarski rast Hrvatske od 2,1 posto za ovu i iduću godinu, što je malo više od EU prosjeka. No, istovremeno postoje mnoge važne ranjivosti i neravnoteže u hrvatskom gospodarstvu', rekao je Dombrovskis. 'Gospodarski rast od 2 posto je realan plan i samo realno će biti i predstavljeno. Najlakše je napuhnuti brojeve, a da EK kaže da to nema logike', poručio je premijer Orešković.

'Trebat ćemo ubrzati neke reforme koje traži EK, ali ne samo te reforme, nego i naše reforme koje će se ubrzati u kratkom roku. Tu će se vidjeti i utjecaj na naš dug, ali i na proračun i deficit.'

Dombrovskis će razgovarati i s ministrom financija Marićem, te ministrima gospodarstva, regionalnog razvitka i europskih fondova i rada i mirovinskog sustava.