niže cijene

Egipatski uvoz pšenice skočio prošle godine

17.01.2024 u 17:50

Bionic
Reading

Egipatski uvoz pšenice poskočio je u 2023. godini zahvaljujući nižim cijenama na svjetskim tržištima, utvrdio je Reuters na temelju podataka koje je dobio na uvid

Egipat spada među najveće uvoznike pšenice u svijetu koju koristi za proizvodnju subvencioniranog kruha. Više od dvije trećine Egipćana prisiljeno je kupovati kruh koji država subvencionira, napominje Reuters.

U 2023. Egipat je uvezao oko 10,88 milijuna tona pšenice, za 14,7 posto više nego u 2022., pokazuju podaci. Snažan rast odražava 26-postotni skok pošiljki isporučenih državnom kupcu General Authority for Supply Commodities (GASC), na oko 5,6 milijuna tona.

Uvoz privatnog sektora porastao je za 1,3 posto, na 5,12 milijuna tona.

"U 2022. uvoz je bio izuzetno nizak zbog visokih cijena i manjka deviza neposredno nakon početka rata u Ukrajini. U tom razdoblju uvoznici nisu mogli puno kupovati", objasnio je predsjednik egipatske og trgovaca društva Mediterranean Star Hesham Soliman.

Bio bi veći, s obzirom na rast broja stanovnika i pojačanu potražnju, da nije došlo do kronične nestašice deviza, naglasio je Soliman.

U 2022. uvoz pšenice pao je za 18,7 posto, na oko 9,5 milijuna tona, najnižu razinu od 2013., budući da je rat u Ukrajini omeo GASC-ovu nabavu, potaknuo skok cijena i pogoršao deviznu krizu u Egiptu pa privatni uvoznici nisu mogli plaćati pristigle pošiljke.

Lani je Egipat većinu pšenice uvezao iz Rusije, ukupno 7,56 milijuna tona, za 39,5 posto više nego u prethodnoj godini. Udio ruske pšenice dosegnuo je 69,5 posto ukupnog uvoza.

Još je više poskočio uvoz iz Ukrajine, za 51,4 posto, na 1,28 milijuna tona, nakon pada u 2022. Prošlogodišnje isporuke činile su 11,8 posto uvoza.

Lanjski uvoz potaknula je i pojačana GASC-ova kupnja pšenice za potrebe prodaje privatnom sektoru putem nove robne burze. Trgovanje na burzi EMX počelo je u studenom 2022. kako bi se riješio problem cjenovnih poremećaja u privatnom sektoru, iskazanih u skoku cijena nesubvencioniranog kruha.

GASC može pomoći mlinovima u privatnom sektoru prodajom pšenice iz zaliha. Od početka rada burze vlada je prodala 1,2 milijuna tona, rekao je u utorak predsjednik EMX-a Ibrahim Ashmawi.

Podaci u koje je Reuters imao uvid pokazuju koliko je pšenice isporučeno u egipatske luke u prethodnoj kalendarskoj godini i to nisu službene brojke.