SKANDAL U SRPSKOJ CRKVI

Dvojica svećenika tuže vladiku zbog seksualnog zlostavljanja!

18.04.2013 u 11:14

Bionic
Reading

Odvjetnik Duško Tomić, jedan od najzaslužnijih za razotkrivanje afere u vezi s vladikom zvorničko-tuzlanskim Vasilijem Kačavendom, koja ovih dana potresa Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) da je Sveti Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) imao uvid u materijale koji svjedoče o Kačavendinim neprimjerenim seksualnim aktivnostima. 'Na vladiku Kačavendu je stavljena točka. Srpski narod i srpska crkva ne mogu više podnijeti ovakav sram, ovakvo nemoralno i kazneno ponašanje Kačavende', rekao je odvjetnik Duško Tomić

Tomić očekuje da vrh SPC-a poduzme odgovarajuće mjere protiv Kačavende i vjeruje da je 'na Kačavendu stavljena točka'. Naime beogradski list Blic objavio je kako je imao uvid u dio kolekcije snimki episkopa koje govore o njegovim homoseksualnim sklonostima. List piše da se na snimkama vidi da vladikin angažman 'nije duhovne, već intimne, tjelesne prirode'. Nadalje, ovaj list ističe da je jučer imao uvid i u drugu snimku koju su u Beograd donijeli vjernici iz Bijeljine, a koji kažu da posjeduju još jednu snimku na kojoj je vladika s mladićem u krevetu. Također, građani iz Bijeljine su pokazali i nekoliko fotografija vladike u nedozvoljenim situacijama za monaha.

'Crkva već godinama gubi na Kačavendi, strahovito gubi ugled. Srpski narod i srpska crkva ne mogu više podnijeti ovakav sram, ovakvo nemoralno i kazneno ponašanje Kačavende', rekao je Tomić za agenciju Anadolija. Prema Tomiću, izvjestitelj u ovom slučaju, odnosno drugi čovjek Sinoda SPC-a Irinej Bulović obmanuo je domaću i svjetsku javnost kada je pred Novu godinu rekao da se Kačavenda povlači zbog bolesti. 'Naprotiv, povlači se zbog seksualnog zlostavljanja... Dosta je više neistina i laži oko toga. Ja sam osobno vidio tu snimku (Kačavendinu). Danas ću razgovarati s čovjekom koji je to snimao i dat će mi informacije o tome koga je snimao. Javila su mi se i dva svećenika da ih zastupam u predmetu protiv Kačavende. Ti svećenici ga također terete za seksualno zlostavljanje. Dakle ide kaznena prijava, ići će i tužba. Mislim da je na Kačavendu stavljena točka', istaknuo je Tomić za agenciju Anadolija.

Specijalna policija MUP-a Srbije je prošlog tjedna ispred Patrijarhije SPC-a uhitila jeromonaha Nikolaja Stamatovića, namjesnika u manastiru u Etnoselu Stanišić kod Bijeljine. Tada je Tomić potvrdio da je uhićenje povezano s optužbama protiv Kačavende za pedofiliju i seksualno nasilje. Uhićeni jeromonah je s još jednim mladićem pokušao za 100.000 eura prodati kompromitirajuću snimku Bojanu Jovanoviću, bivšem đakonu Srpske pravoslavne crkve. Riječ je o snimci na kojoj, navodno, vladika Vasilije Kačavenda seksualno opći s četvoricom mladića. Na taj način izbila je afera o kojoj će konačnu odluku donijeti vrh Srpske pravoslavne crkve.