PLINSKO SREDIŠTE

Dunningan: LNG terminal na Krku važan je za SAD i EU

23.12.2014 u 11:08

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države i Europska unija imaju zajednički interes podržati izgradnju terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku koji bi od Hrvatske napravio regionalno središte kada je riječ o opskrbi ovim energentom, izjavila je zamjenica pomoćnika američkog državnog tajnika Robin Dunningan kako je u utorak citiraju mediji u Bosni i Hercegovini

Dunningan je u State Departmentu zadužena za pitanja energetike a u razgovoru kojega prenosi Dnevni avaz istaknula je kako gradnja LNG terminala na Krku ima punu potporu Washingtona.

'Hrvatska bi tako doista mogla postati regionalno središte kada je riječ o plinu. Terminal na Krku svakako se nalazi na popisu projekata od zajedničkog interesa EU i SAD', kazala je Dunningan pojašnjavajući kako se time značajno doprinosi diverzificiranju izvora opskrbe plinom što je od velike važnosti za sigurnost.

Upravo stoga SAD podupiru i gradnju Transjadranskog plinovoda (TAP) kojim bi se jugoistočni dio Europe opskrbljivao plinom s područja Kaspijskog mora.

'SAD su veoma posvećene ovom južnom koridoru i to već dvadeset godina. Željeli bismo da taj plinovod dođe do Hrvatske, BiH i drugih zemalja. Znamo da postoji interes različitih investitora za ovaj projekt', istaknula je Dunningan.

Komentirajući odustajanje od gradnje plinovoda 'Južni tok' Dunningan je kazala kako je to bio projekt u suprotnosti s propisima EU koji se moraju poštovati.

'Ne mislim da Rusija više ne bi trebala biti dobavljač plina za Europu no poanta je u tome da se omogući konkurentnost na europskom tržištu. Rusija mora igrati po pravilima', poručila je dužnosnica State Departmenta.