pranje novca

Državni tajnik Zrinušić: Od 2015. blokirano 327 milijuna kuna sumnjivih transakcija

05.12.2022 u 13:54

Bionic
Reading

Ured za sprečavanja pranja novca je od 2015. do 2021. bankama izdao 389 naloga za blokadu sumnjivih transakcija u iznosu od 327,4 milijuna kuna, rekao je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić

U raspravi o izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, Zrinušić je izvijestio da je Ured otvorio 3271 predmet, od kojih je njih 1897 proslijedio nadležnim tijelima.

Govoreći o samom zakonu rekao je da se smanjuje prag obavještavanja Ureda za sprječavanje pranja novca o gotovinskim transakcijama s 200.000 kuna na 10.000 eura. Taj prag izjednačen je s Francuskom, Italijom i Rumunjskom pa se očekuje da će broj prijava porasti za 5 do 6 puta.

Unatoč većem broju obrada transakcija, dodao je, ne očekuju se problemi u Uredu jer se podaci obrađuju automatski informatičkim alatima. Na upit Željka Sačića (Suverenisti) o novcu koji građani drže u čarapama, Zrinušić je rekao da je prelazak na euro povijesna prilika da ga se stavi u financijske tijekove.

"Zakon predviđa da se do 15 tisuća kuna ne maltretira ljude i takvi novci prihvate, a nakon toga da se primjenjuju mjere predviđene zakonom o sprečavanju pranja novca", objasnio je.

Boris Lalovac ( SDP) osvrnuo se na tržište kriptovaluta i digitalne imovine, naglasivši da na razini Europske komisije nije donesena objedinjena zakonska direktiva koja bi pratila to tržište.

"Ako stisnete na jednom mjestu, a stišće se sada što se tiče poslovanja gotovinom, prevaranti neće nastaviti tu nego će ići na druga mjesta, ići će na tržište digitalnih valuta, kriptovaluta”, upozorio je i dodao kako se tu ne radi o pojedincima već o "mreži ljudi" koji se bave pranjem novca, što je teško kontrolirati, pa i na razini EU.

Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorio je da su građani samo u ovoj godini na prevarama vezanim uz kriptovalute izgubili više od 3,5 milijuna kuna. Slaže se da problem prevara putem kriptovaluta nadilazi mogućnosti naše zemlje te ukazuje na važnost educiranja građana.

  • +18
Hrvatski sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dalija Orešković (Centar) upozorila je kako nitko nikada ne provjerava pranje novca putem trgovačkih društava koja su osnovana s minimalnim temeljnim kapitalom, a otkupljuju potraživanja, preprodaju ih i tako zadužuju građane i pretvaraju ih u "dužničko roblje.

Uz to, upozorila je na pranje novca putem kupnje nekretnina gotovim novcem kojeg država nema na svojim "radarima". Rasprava o financijskim zakonima nije pobudila veliki interes kod zastupnika pa je bila gotova do podneva. Sabor će sjednicu nastaviti u utorak raspravom o ustavnim promjenama.