NISKA ČITALAČKA PISMENOST

Država smo s najmanjim brojem sati maternjeg jezika: Zašto se maturanti najviše boje ispita iz hrvatskog?

06.06.2021 u 22:25

Bionic
Reading

Provjerom znanja engleskog jezika počeli su obvezni ispiti državne mature. Dnevnik HRT-a istražio je zašto se maturanti već godinama najviše boje ispita iz hrvatskog jezika i pisanja eseja

Kada se uvodila matura prije 13 godina, nitko nije mogao ni zamisliti da će upravo hrvatski jezik, i to esej, ili jednostavnije - sastavak iz hrvatskog jezika, mnogim maturantima biti najveći problem, javlja HRT.

Anketirani maturanti u prilogu kažu kako se od ispita maternjeg jezika puno očekuje, dok državna prvakinja iz hrvatskog jezika, Gabrijela iz Zagreba, smatra da njezini vršnjaci imaju problema s izražavanjem. Zato je na jednoj društvenoj mreži kreirala stranicu kojom pomaže vršnjacima u izražavanju i pisanju eseja.

'Većina maturanata nema jasne i kvalitetne informacije na koji način se vrednuje esej i to je nešto što je u magli, a drugi je čitalačka pismenost', kaže Ivan Janjić, prof. hrvatskog jezika i književnosti iz Prve gimnazije u Zagrebu.

Dakle, itekako je važna navika čitanja od najranije dobi. Uz to, sada nam na naplatu dolazi to što smo država s najmanjim brojem tjednih sati materinskog jezika.

U poplavi predmeta, razmišljanju kako zadovoljiti prenatrpanu satnicu, naravno da nešto mora patiti. Šteta što je to baš izražavanje, i to pismeno na materinskom jeziku.