ZA OBNOVU TREBA 2,7 MILIJUNA EURA

Država darovala Vukovarcima povijesni Radnički dom

25.03.2013 u 17:25

Bionic
Reading

Ravnatelj Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) Erik Mohorović i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo potpisali su danas dva darovna ugovora vrijedna oko 11 milijuna kuna - jednim RH daruje Vukovaru zgradu negdašnjega Grand hotela i Radničkog doma u središtu grada, u čijem bi dijelu nakon obnove trebala biti gradska uprava, a drugim zemljište u Borovu naselju za dvoranu

'Ovo je veliki dan za Vukovar i Vukovarce. Radnički dom je oduvijek bio u vlasništvu općine Vukovara, ali je zbog raznih zakona došao u posjed države. Morali smo pričekati da na čelo AUDIO-a dođu neki novi ljudi kako bi se konačno ovaj naš zahtjev mogao riješiti. Sada imamo preduvjete da možemo iz fondova Europske unije (EU) tražiti novac kako bismo mogli završiti obnovu objekta koji je oduvijek bio razglednica Vukovara', rekao je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo

Po njegovim riječima, za obnovu unutrašnjosti doma potrebno je osigurati još oko 2,7 milijuna eura, što bi se pokušalo namaknuti upravo iz fondova EU-a.

Otvoren 1897. godine kao Grand hotel, Radnički dom bio je sve do Domovinskog rata u kojem je uništen društveno i kulturno središte Vukovaraca. Riječ je o najreprezentativnijoj građevini u baroknoj jezgri Vukovara koja se prostire na oko 3.000 četvornih metara. Dosad je na zgradi obnovljeno krovište te vanjska fasada, za što je Europska unija osigurala milijun eura, a Hrvatska 340.000 eura.

Ravnatelj Agencije za upravljanje državnom imovinom Erik Mohorović najavio je kako će AUDIO do kraja godine vjerojatno pozitivno riješiti i ostale zahtjeve Vukovara za povratom imovine u vlasništvo grada.

Mohorović i Sabo potpisali su i ugovor o darovanju gradu Vukovaru zemljišta kod teniskih terena u gradskoj četvrti Borovu naselju, gdje gradske vlasti namjeravaju izgraditi zatvorenu tenisku dvoranu.

Vrijednost oba ugovora procjenjena je na 11 milijuna kuna.